Inovatie si competitivitate in domeniul monitorizarii infrastructurilor critice din Romania

7 decembrie 2015

In cadrul proiectului „Realizarea unei platforme inovative de monitorizare pentru obiective izolate din infrastructurile critice din Romania” ce face parte din Polul de competitivitate CREVIS, compania INSOFT Development & Consulting, impreuna cu partenerii din proiect, dezvolta o solutie hardware-software bazata pe cele mai moderne tehnologii, utilizate pentru atingerea obiectivului proiectului.

Prototipul de platforma inovativa demonstreaza posibilitatea monitorizarii obiectivelor izolate din infrastructurile critice din Romania. Prototipul permite cuantificarea modificarilor de structura aparute la anumite obiective izolate din infrastructurile critice, contribuind, astfel, la reducerea riscului de producere a unor accidente grave, cu impact major asupra cetatenilor si mediului inconjurator.

Arhitectura prototipului are la baza un sistem de monitorizare de tip IaaS (Infrastructure as a Service) care permite comunicarea cu senzorii relevanti pentru monitorizarea structurii obiectivului studiat (deplasari, variatii de temperatura, etc.).

Senzorii (traductorii de date) din modelul experimental se pot conecta la nivel local la un echipament de tip gateway (statie de baza pentru senzori). Acest echipament este responsabil pentru traducerea impulsurilor electrice / wireless, receptionate de la senzori prin protocoale de comunicatii locale, in valori numerice utilizabile in cadrul altor aplicatii din cadrul prototipului, unde se stocheaza informatiile care vor fi prelucrate in cadrul platformei.

Toate datele, centralizate in baze de date usor accesibila, pot fi vizualizate online, atat prin intermediul unor interfete user-friendly (SaaS –Software as a Service), cat si in cadrul interfetelor virtuale (VRaaS –Virtual Reality as a Service) din cadrul centrului de excelenta CREVIS – cubul de realitate virtuala cu imersie.

Informatiile colectate direct si in timp real de la obiectivele izolate din infrastructurile critice, pot fi utilizate in cadrul unor simulari de tip 3D, in cubul de realitate virtuala cu imersie, ce permit determinarea comportamentului obiectivului izolat, studiat in diferite situatii date.

Infrastructurile critice sunt acele infrastructuri de care depind stabilitatea, siguranta si securitatea sistemelor si proceselor, cu rol important in asigurarea securitatii, in functionarea sistemelor si in derularea proceselor economice, sociale, politice, informationale si militare, si fac parte din strategia de securitate a Romaniei avand rol activ in toate domeniile de desfasurare a activitatilor umane.

„Polul de competitivitate pentru cresterea productivitatii economice prin folosirea inovativa a realitatii virtuale, in scopul furnizarii de servicii pentru infrastructurile critice – CREVIS” este un proiect inovativ al carui scop este crearea primului centru de excelenta din Europa dedicat monitorizarii infrastructurilor critice si instruirii specialistilor in domeniu prin intermediul realitatii augmentate si a realitatii virtuale.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram