Inovare în managementul pacientului oncologic din domeniile prioritare de sănătate

1 martie 2018
Autor:
Digital Metrics

Spitalul Clinic de Urgență Floreasca implementează începând cu data de 08.12.2017 proiectul “Program de formare a personalului medical pentru implementarea tehnicilor de ecografie în managementul pacientului oncologic din domeniile prioritare de sănătate”.

Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea nivelului de competențe teoretice și practice al profesioniștilor din sectorul medical în domeniul Cancer.

Activitățile ce se vor derula cuprind programul de formare profesională specifică "Implementarea tehnicilor de ecografie în managementul pacientului oncologic din domeniile prioritare de sănătate” pentru 600 de persoane din instituțiile publice, respectiv 600 de medici (rezidenți, specialiști, primari) din domeniile ATI, urgență, chirurgie, oftalmologie, din cele 8 regiuni de dezvoltare ale țării, implicați în domeniul prioritar de sănătate “Cancer”.

Tot în cadrul proiectului 60 de persoane – medici anesteziști,  vor participa la Congresul European de Anestezie Locoregională, în cadrul căruia vor lua parte la workshopuri acreditate, fiind susținuți pentru obținerea calității de membru al Societății Europene de Anestezie Locoregională – ESRA.

“Ecografia este o metoda simplă, noninvazivă, cu avantaje considerabile în identificarea diverselor structuri. Aparatele de echografie au progresat semnificativ din punct de vedere tehnic, sunt compacte, mobile, cu rezoluție și penetrabilitate mult imbunătățite, astfel încat pot fi folosite și de "nespecialiști", cu condiția însușirii elementelor de sonoanatomie, precum și a abilităților practice specifice. Tehnicile echografice pot fi utilizate pentru asistarea anesteziei locoregionale, a abordului venos, care altfel se fac "în orb", doar pe repere anatomice. Permit deasemenea evaluarea hemodinamică rapidă și non- invazivă, prin echocardiografie transtoracică sau chiar transesofagiană, cu ajutorul unor sonde miniaturizate. Ecografia a devenit o metodă de screening în patologia tumorală a ochiului, cu incidență în reală creștere. Tehnicile echografice pot fi utilizate pe tot parcursul perioadei perioperatorii, precum și în terapie intensivă, simplificând o serie de tehnici invazive, atât pentru medic, cât și pentru pacient.

Programul nostru își propune să ofere atât premizele teoretice, cât și practice ale utilizării tehnicilor echografice, astfel încât echograful să devină pentru fiecare medic un aparat "banal", asemenea stetoscopului. Beneficiem de experiența și abilitățile unor formatori prestigioși, cu pasiune reală pentru echografie, experiență care la final de proiect va fi transpusă într-o aplicație interactivă și un atlas de tehnici echografice.“, a declarat Prof. Univ. Dr. Ioana Marina Grințescu, manager de proiect.

Rezultatele proiectului prevăd îmbunătățirea nivelului de cunoștințe pentru 600 de profesioniști din domeniul medical, certificarea participanților la formare, actualizarea a cinci programe de formare prin publicarea unui manual teoretic de specialitate și a unui ghid de bune practici.

Valoarea totală a proiectului este de 6.197.303,38 lei din care finanțarea nerambursabilă în valoare de 6.073.358,96 lei.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, Axa
prioritară 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Operațiunea: Îmbunătățirea nivelului de
competențe al profesioniștilor din sectorul medical, cod apel POCU/91/4/8/105913.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram