Informatii generale despre specialitatea numita gastroenterologie

gastroenterologie

Specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea afectiunilor stomacului, esofagului, duodenului, colonului, intestinului subtire, ficatului, vezicii biliare si a pancreasului se numeste gastroenterologie.

gastroenterologie

Se intampla de multe ori ca cei care sufera de afectiunii din sfera gastroenterologiei sa apeleze la sfatul unui farmacist care le va oferi un medicament care le va rezolva problema doar pentru o perioada scurta de timp, ca mai apoi sa reapara respectiva afectiune. In astfel de cazuri trebuie sa mergeti la un medic specialist care va va oferi un tratament de lunga durata care in cele din urma va va scapa de problema respectiva.

Ce simptome iti indica faptul ca ar trebui sa iti faci programare la un cabinet de gastroenterologie?

Esofagul, stomacul, colonel, pancreasul, ficatul – toate acestea tin de sistemul dumneavoastra digestiv. Astfel ca poate fi un pic dificil sa va dati seama care sunt simptomele problemelor ce tin de gastroenterologie. Acestea se manifesta in moduri in care nici nu va asteptati, astfel ca daca observati urmatoarele simptome faceti-va o programare la timp la un cabinet specializat in tratarea acestora:

  • Dificultate in inghitirea alimentelor – daca se intampla sa intampinati dificultati la inghitire, nu lasati acest simptom sa treaca pe langa dumneavoastra. De asemenea, se poate sa aveti dificultati si in inghitirea apei. Iar unul din cele mai grave simptome care sunt asociate cu dificultatea de inghitire este ca aveti senzatia ca ati mancat destul dupa abia cateva muscaturi de mancare. Acest lucru poate indica cancer esofagian.
  • Pantalonii tai devin brusc prea stramti – daca se intampla ca pantalonii tai sa devina prea greu de inchis in comparatie cu acum cateva zile, cel mai posibil nu este faptul ca v-ati ingasat. Ci mai degraba acest lucru indica o poblema legata de gastroenterologie.
  • Pantalonii tai devin brusc prea largi – pierderea brusca in greutate poate fi un symptom al multor probleme de sanatate, inclusive al celor ce tin de gastroenteologie.
  • Nu mai aveti destul fier in organism – cand aveti lipsa de fier in organismul dumneavoastra intreg corpul resimte asta. Din aceasta cauza va puteti simti oboist in majoritatea timpului si aveti durei de cap, ughii fragile, va cade parul si va simtiti slabit.

Ce vrea sa stii medicul de la sectia de gastroenteologie?

Exista o serie de lucruri pe care medicii specializati in gastroenteologie si-ar dori sa le iei in vedere:

Gazul provocat de anumite alimente sau alti factori este normal. Dar acesta nu ar trebui sa aiba un miros foarte neplacut.
Sunt sanse destul de mari sa nu suferi de alergie la gluten, caci doar 1% din populatie are aceasta afectiune.

Multe din afectiunile ce tin de gastroenteologie nu sunt usor de diagnosticat