In Uniunea Europeana se pierd in fiecare an 368 de miliarde lei si 790 000 de locuri de munca din cauza

5 decembrie 2016

• 7,4 % din vanzarile din noua sectoare se pierd din cauza falsurilor care exista pe piata.

• Hainele, jucariile, articolele sportive, bijuteriile, gentile de mana si muzica sunt cateva dintre sectoarele afectate.

• Veniturile publice pierdute ca urmare a contrafacerii si a pirateriei sunt estimate la 64 miliarde lei.

Pentru ca se apropie perioada sarbatorilor, milioane de cumparatori din UE-28 cumpara cadouri de Craciun pentru familie si prieteni.

Dar efectul economic negativ al produselor contrafacute si piratate se face simtit pe durata intregului an.

O serie de studii realizate de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala (EUIPO) prin intermediul Observatorului European al Incalcarilor Drepturilor de Proprietate Intelectuala estimeaza ca peste 212 de miliarde lei – sau 7,4 % din totalul vanzarilor – se pierd anual in noua sectoare din cauza prezentei pe piata a produselor falsificate. In fiecare an, alte 156 de miliarde lei din economia Uniunii Europene se pierd din cauza efectelor indirecte ale contrafacerii si ale pirateriei din aceste sectoare, deoarece producatorii cumpara mai putine produse si servicii de la furnizori, ceea ce se repercuteaza si asupra altor domenii printr-un efect de domino.

Cele noua sectoare afectate sunt urmatoarele: produse cosmetice si de ingrijire personala; imbracaminte, incaltaminte si accesorii; articole sportive; jucarii si jocuri; bijuterii si ceasuri de mana; genti de mana; muzica inregistrata; bauturi spirtoase si vin; produse farmaceutice.

Aceste pierderi din vanzari inseamna aproape 500 000 de locuri de munca care se pierd in mod direct sau nu mai sunt create in aceste sectoare in UE deoarece producatorii legitimi si, in unele cazuri, distribuitorii produselor corespondente angajeaza mai putine persoane decat ar angaja in absenta contrafacerii si a pirateriei.
Daca se ia in considerare efectul de domino al produselor contrafacute asupra altor sectoare, inseamna ca in alte sectoare ale economiei UE se pierd inca 290 000 de locuri de munca.

Aceste studii au fost realizate de EUIPO in perioada martie 2015 - septembrie 2016 pentru a crea o imagine mai completa privind costurile economice ale contrafacerii si ale pirateriei in UE.

Seria de studii urmareste, de asemenea, efectul falsurilor asupra finantelor publice. In total, pierderea anuala de venituri publice cauzata de contrafacerea si pirateria din cele noua sectoare este estimata la 64 miliarde lei, reprezentand pierderi de impozit pe venit, TVA si accize.

Directorul executiv al EUIPO, António Campinos, a afirmat urmatoarele:

"Speram ca rezultatele seriei noastre de studii sa ajute consumatorii sa ia decizii in cunostinta de cauza. Acest lucru este cu atat mai important in aceasta perioada a anului, cand cetatenii fac cumparaturile de Craciun si aleg cadouri pentru cei dragi. Cu ajutorul rapoartelor si al analizelor noastre, putem observa ce efecte economice au contrafacerea si pirateria asupra vanzarilor si a locurilor de munca. Situatia difera de la un stat membru la altul, dar imaginea globala rezultata din seria noastra de studii este foarte clara: contrafacerea si pirateria au un efect negativ asupra economiei Uniunii Europene si asupra crearii de locuri de munca."

Romania: se estimeaza ca anual se pierd 3 667 de milioane lei in mod direct ca urmare a contrafacerii de produse in sectoarele identificate, ceea ce reprezinta 15,9 % din vanzarile acestora. Aceasta inseamna pierderea directa a 26 000 de locuri de munca in sectoarele respective.

Romania este a doua dintre tarile cele mai afectate de pierderi de vanzari din cauza contrafacerii (mai mult decat dublul mediei UE). Medicamentele reprezinta sectorul cel mai afectat, vanzarile pierdute reprezentand 16,6 % din vanzarile legitime, ceea ce inseamna de patru ori mai mult decat media UE, si este sectorul cu cel mai mare volum de vanzari pierdute in termeni absoluti din cauza contrafacerilor, care insumeaza peste jumatate din pierderile de vanzari inregistrate in toate sectoarele.

Seria de studii va continua pe tot parcursul anului 2017 cu rapoarte privind efectele economice ale contrafacerii si ale pirateriei in sectorul telefoanelor inteligente si in cel al pesticidelor, precum si in alte sectoare economice considerate a fi vulnerabile la incalcari ale drepturilor de proprietate intelectuala.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram