fbpx

Hoverboard tehnologia viitorului in casele noastre

Tehnologia din spatele dispozitivelor hoverboard a devenit cunoscuta in toata lumea. Companiile de mari dimensiuni au investit sume considerabile in dezvoltarea, testarea, producerea si distribuirea acestei tehnologii sub diverse forme. FreeWheel, Hoverboard si Evolio XBOARD denumesc acelasi sistem care presupune generarea miscarii prin controlarea echilibrului.

Ce este hoverboard-ul?

Hoverboard-ul este o placa prevazuta cu doua roti care se regaseste si sub denumirea de scuter bazat pe auto-echilibru (“self-balancing scooter”). Miscarea corpului, distribuirea greutatii proprii in stanga sau in dreapta, dicteaza directia, viteza si traiectoria dispozitivului. Spre deosebire de dispozitivele Segway, dotate cu ghidon, hoverboard-ul este dotat cu cate un motor pentru fiecare roata, permitand astfel piciorului sa efectueze miscari individuale, pentru a asigura o stabilitate mai mare si un control de durata. Inainte de utilizare, dispozitivul trebuie sa fie incarcat 100%. Pentru a parcurge o distanta de 20 km acesta necesita o incarcare in prealabil de 3 ore; este prevazut cu giroscop si doua pedale cu senzori de presiune.

Cum functioneaza hoverboard-ul?

Utilizatorul trebuie sa mentina placa in echilibru in momentul in care se urca pe ea. Indicat, mai ales la inceput, este sa gaseasca o bara de sprijin. Dupa ce utilizatorul urca ambele picioare pe dispozitiv el trebuie sa efectueze miscari lente si sa pastreze balansul cu miscari inainte si inapoi. Cand utilizatorul invata sa isi tina echilibrul pe placa poate pune dispozitivul in miscare inclinandu-se inainte si inapoi, lasandu-si greutatea pe placa. Pentru schimbarea directiei se aplica o presiune mai mare pe partea la care acesta doreste sa ia virajul. Astfel, daca utilizatorul doreste sa vireze la stanga, va pune o presiune usoara pe partea din stanga. Acelasi principiu trebuie aplicat si in cazul virajului la dreapta.

De ce a devenit popular?

Anul 2015 a reprezentat anul de glorie al dispozitivelor hoverboard. In luna ianuarie, CNN a numit dispozitivul marca IO Hawk cea mai moderna piesa tehnologica la show-ul Consumer Electronics din Las Vegas. Incepand din acel moment, multe companii din domeniul tehnologiei au inceput sa realizeze propriile dispozitive sau sa importe modele din China si sa le faca rebranding. Popularitatea acestor dispozitive a crescut odata cu interesul aratat de star-urile internationale, care se foloseau de ele si le promovau pe retelele sociale. Pretul acestor produse este rezonabil, iar cel mai mare avantaj este reducerea timpului efectuat pana la locul de munca sau pana in statia de autobuz.

De ce ar trebui sa avem un hoverboard?

Dispozitivul este usor de folosit si de manevrat, iar utilizatorii il pot transporta cu usurinta in masina. Utilitatea lui se reflecta si in cadre inchise; poate fi folosit la locul de munca, in companiile mari, unde angajatii sunt nevoiti sa faca drumuri dintr-un birou in altul, de-a lungul intregii zile. Are un design al viitorului, futurist si este dotat cu functii diverse.

Ca orice dispozitive tehnologice, hoverboard-urile au primit si replici ieftine pentru utilizatorii care isi doresc aceasta placa, dar nu dispun de mijloacele financiare necesare pentru a o achizitiona. In acest caz, utilizatorii trebuie sa cunoasca riscurile la care se expun. Calitatea hoverboard-urilor ieftine nu se ridica la standarde inalte si, tocmai de aceea, au loc accidente printre care se numara: explozia bateriei ce poate distruge intreg dispozitivul, dar, in acelasi timp, poate rani utilizatorul.

Despre portalul Smartrev

Smartrev este un blog ce furnizeaza noutati din industria IT. Articolele de specialitate abordeaza domenii precum: auto, drone, gadgeturi, hardware, internet, OS, smartphone, stiinta sau VR. Misiunea acestui website este transmiterea de informatii de calitate, in timp real, catre cititorii specializati, interesati de domeniul IT. Transmiterea informatiilor se face atat in mod obiectiv, cat si in mod subiectiv, specialistii Smartrev impartasind expertiza lor.