Ce conditii trebuie indeplinite pentru ca o hota sa fie eficienta?

Cele mai bune hote de bucatarie

Nu de putine ori am intalnit persoane nemultumite de hota pe care au achizitionat-o, fie chiar si cumparata recent.  Nedumerirea a fost mare mai ales atunci cand au optat pentru un produs recomandat de alte persoane, chiar si de catre cunoscuti. Acest lucru se intampla frecvent atunci cand informatia nu este una corecta sau pertinenta si nu se tin cont de anumite particularitati, cum ar fi ca fiecare avem nevoi diferite. Nu toata lumea detine acelasi spatiu, suprafata bucatariei difera sau discutam chiar si despre bucatarii open space. Sigur ca exista si anumite aspecte generale de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti modelul potrivit.

Se poate ca atunci cand ati cerut o recomandare de hota in diverse parti, fie in online, fie chiar offline, sa vi se spuna adesea ca este important ca hota sa dispuna de doua motoare. Total fals! Nu este deloc relevant cate motoare are hota, ci cea mai mare importanta o are puterea motorului si capacitatea de absorbtie, implicit. Se poate ca o hota cu un singur motor sa fie mult mai puternica decat una cu doua motoare, iar acest lucru este perfect normal datorita puterii oferite.

Capacitatea de absorbtie a unei hote este calculata in metri cubi filtrati intr-o ora. In principiu, este recomandat ca hota sa aiba o capacitate de absorbtie de cel putin 10 ori mai mare decat volumul bucatariei. Cum se calculeaza volumul bucatariei? Inmultind lungimea, latimea si inaltimea acesteia. In mod clar, cu cat capacitatea de absorbtie este mai mare, cu atat va fi mai eficienta si hota. Insa, in general, o hota eficienta care va absoarbe bine mirosurile si aburul va avea o capacitate de minim 600 mc/h.

In acelasi timp, ar fi indicat ca modelul de hota ales sa dispuna de mai multe trepte de viteza a ventilatorului. Regasim foarte multe modele care dispun de doua-trei viteze, insa modelele foarte puternice beneficiaza chiar si de cinci-sase viteze. Cu cat treptele sunt mai numeroase, cu atat putem regla cu mai mare precizie puterea.

Atunci cand discutam despre o hota, este extrem de important sa luam in calcul filtrele din dotare pentru a fi siguri ca vor elimina eficient grasimea si impuritatile. Exista urmatoarele variante de tipuri de filtre:

 • Filtre lavabile : sunt cele mai convenabile din perspectiva costurilor, caci pot fi spalate si refolosite. Sunt fabricate din fibre metalice, fiind foarte usor de curatat.
 • Filtre de unica folosinta : sunt realizate din hartie si vor trebui schimbate la 1-3 luni in functie de frecventa cu care gatiti.
 • Filtre ionice : elimina eficient mirosurile, tinand la distanta chiar si microbii si virusurile.
 • Filtre de carbon : pot fi folosite trei luni cu aproximatie si sunt indicate pentru hotele fara evacuare.

In acelasi timp, este important sa stiti ca exista mai multe tipologii de hote. In functie de principiul de functionare, regasim:

 • Hota fara evacuare : nu elimina aerul extras din bucatarie, ci are la baza principiul de recirculare a aerului. Se monteaza foarte usor fara a mai fi necesar s afacem gaura in peretii exteriori si poate fi amplasata oriunde caci nu mai depinde de locul in care trebuie sa faci evacuarea. Pe de alta parte, trebuie sa iei in calcul faptul ca o astfel de hota va elimina doar mirosurile si aburul, nu si caldura. Capacitatea de absorbtie poate fi si ea mai mica decat a hotei cu evacuare.
 • Hota cu evacuare : are capacitatea de a purifica in totalitate aerul, indepartand eficient mirosul, dar si grasimea din aer. Elimina chiar si aburul din incapere, oferind un aer mai curat. Insa, necesitate acces la exterior, iar acesta se va face printr-unul din peretii exteriori.
 • Hota mixta : practic, imbina, avantajele modelelor anterioare, astfel ca poate fi folosita atat pe post de hota cu evacuare, cat si cu recirculare.

Un alt criteriu de clasificare ar fi constructie acesteia:

 • Hota conventionala : este cel mai accesibil model din perspectiva pretului si putem gasi atat variante cu evacuare, cat si cu recirculare. De asemenea, exista si o gama extrem de variata de forme si culori pentru orice decor. Se monteaza pe perete deasupra aragazului sau plitei.
 • Hota decorativa : principalul atuu fiind acela al design-ului, dupa cum probabil ati si intuit, neputand trece neobservata. Beneficiaza si de cos telescopic ce poate fi extins pana in tavan. In plus, unele modele dispun de extensii cu sticla ce ofera o captarea mai buna a aburului si fumului.
 • Hota incorporabila : se integreaza in mobila, dasupra plitei. In general, mobilierul trebuie gandit in asa fel incat sa coincida si cu dimensiunile acesteia.
 • Hota insula : este cea mai costisitoare varianta, insa este si cel mai mare model de pe piata. Se amplaseaza, de regula, in mijlocul bucatariei, prin prindere de tavan. Este recomandata pentr bucatarii cu suprafete considerabile.
 • Hota telescopica : permite extinderea suprafetei de captare prin actionarea filtrului telescopic si este indicata atunci cand dulapul de deasupra nu are o adancime egala cu suprafata de gatit.

Mare atentie si la dimensiunile hotei pe care o alegeti pentru a fi potrivite spatiului de care dispuneti in bucatarie. In principiu, ar fi bine ca latimea hotei sa fie egalal cu latimea suprafetei de gatit, daca nu chiar mai mare. Daca optati pentru o hota insula, va trebui sa alegi un model mai lat decat suprafata de gatit si ceva mai puternica.  Insa, daca dispuneti de o bucatarie ceva mai mica, atunci varianta ideala ar fi cea telescopica.

Pentru o mai buna vizibilitatea asupra alimentelor, dar si a procesului de preparare, aveti in vedere existenta sistemului de iluminare LED, in detrimentul becurilor standard care necesita inlocuire mult mai des din cauza temperaturilor ridicate.

Fie ca v-ati orientat catre un anumit model de hota, fie ca inca sunteti indecisi, nu ezitati sa cautati informatiile necesare in locurile potrivite. Puteti accesa oricand site-ul https://www.reviewcasa.ro/cele-mai-bune-hote/ pentru a cauta toate informatiile necesare si, de ce nu, puteti gasi chiar si un top cu cele mai bune hote ale anului curent. Informatia se afla la un click distanta, de aceea, va recomand sa profitati de ea!