Giorgiana Petre

27 septembrie 2010
Autor:
dowmedia08

Giorgiana Petre – General Manager Trender.ro – PR-ul pentru o companie de Word of mouth marketing

Astazi avem placerea sa stam la un „dialog cu si despre PR” cu Giorgiana Petre, General Manager in cadrul companiei de word of mouth marketing Trender. Am aflat despre importanta comunicarii intr-o astfel de companie precum si despre provocarile pe care le are de infruntat zi de zi un specialist in relatii publice.

Raspunsurile pe carele-am primit cu ocazia acestui interviu reusesc sa creioneze imaginea activitatii de relatii publice pe plaiurile mioritice si impactul actiunulor de comunicare pentru combaterea crizei economice.

LivePR: Ce v-a atras spre PR? Cum ati decis ca aceasta este cariera pe care o doriti?
Giorgiana Petre: Pot spune ca aceasta cariera m-a ales pe mine, nu eu am ales-o pe ea. Cand eram mica visam sa apar la televizor, asa ca am ales facultatea de Jurnalism. Dupa terminarea facultatii am vrut sa incerc altceva decat presa, astfel ca primul meu job a fost de Specialist in PR la o companie de solutii software. Pasiunea pentru comunicare, placerea de a scrie, dorinta de a fi informata si curiozitatea m-au caracterizat mereu, insa atunci am inceput sa invat de fapt ce inseamna PR-ul, in special cel online.

LivePR: Care a fost cea mai mare provocare pe care ati avut-o? Dar cel mai stanjenitor moment?
Giorgiana Petre: Cea mai mare provocare a fost ca dupa aproximativ 6 luni de cand faceam PR online pentru compania in care m-am angajat dupa absolvirea facultatii mi s-a oferit sansa sa ma ocup direct de realizarea unui proiect intern. Practic am ajuns sa pun bazele si sa coordoonez direct ceea ce urma sa fie prima platforma de administrare a unor campanii de Word of Mouth Marketing in Romania.
Momentul in care am inceput sa lucrez pentru trender cred ca mi-a marcat intreg viitorul profesional.
Momente stanjenitoare nu au fost. Am avut noroc de oameni inteligenti si profesionisti care m-au sustinut si care m-au ajutat sa ma dezvolt. Au fost si momente grele, insa cu determinare si multa munca am reusit sa trec peste ele si sa le transform in experiente pozitive din care sa invat.

LivePR: PR-ul bate criza sau criza bate PR-ul?
Giorgiana Petre: Criza a pus la incercare multe companii si multi oameni. Unii au spus ca aceasta criza va scoate la suprafata profesionistii si ca vor ramane pe piata doar cei mai buni, insa nu cred ca este chiar asa. In Romania exista inca probleme de mentalitate si o frica de tot ce este nou sau inovativ. Cred ca inca se descopera si se invata in acest domeniu, dar PR-ul va invinge mereu pentru ca nu cred ca un business poate supravietui fara el. Trebuie insa folosit eficient.
In cazul proiectului trender, de exemplu, criza cred ca ne ajuta deoarece companiile sunt obligate sa incerce modalitati noi de a ajunge la consumatorii lor, iar Word of Mouth Marketing-ul este un canal mult mai eficient si mai putin costisitor decat cele clasice.
Word of Mouth-ul devine un instrument din ce in ce mai important pentru formarea de ambasadori ai brandurilor, cresterea brand awarness-ului si a vanzarilor.

LivePR: Cum se face PR pe timp de criza? Are de castigat acest domeniu in fata publicitatii?
Giorgiana Petre: PR-ul pe timp de criza cred ca este ceva mai creativ si mai convingator. Oamenii din acest domeniu au inceput sa caute noi canale si modalitati de comunicare pentru a evidentia punctele forte ale brandurilor reprezentate de ei. Dezvoltarea Social Media a adus un suflu nou pe partea de comunicare, insa suntem mult in urma fata de ce se intampla in alte tari.
Din punctul meu de vedere nu exista un castigator, cred doar ca si in Romania bugetele care vor merge catre PR-ul si publicitatea online vor creste de la an la an, cu toate ca televiziunea va ramane un canal de baza in mixul de marketing al companiilor.

LivePR: Din punctul de vedere al unei companii, unde se poate stabili granita intre Relatii Publice si Word of Mouth Marketing?
Giorgiana Petre: Eu nu as trasa o granita intre Relatii Publice si Word of Mouth Marketing. Cred ca cele doua nu pot coexista una fara cealalta. Pentru o comunicare de succes Relatiile Publice sunt o componenta importanta in orice campanie de comunicare. Acestea dau o mai mare importanta informatiei si transmiterii corecte a mesajului clientului decat ambalajului, pe care incearca sa il evidentieze Marketingul, sau spatiului media platit, la care apeleaza Publicitatea.
Atat PR-ul cat si Word of Mouth Marketing-ul inseamna diplomatie, nu forta in comunicare.

LivePR: Cum se desfasoara o zi de PR intr-o companie de Word of Mouth Marketing?
Giorgiana Petre: O companie care ofera servicii de Word of Mouth Marketing nu poate exista fara comunicare, deci fara PR. Incercam in permanenta sa pastram o legatura personalizata atat cu trenderii din comunitatea noastra sau potentialii trenderi, cat si cu clientii sau potentialii clienti.
Inspirata de cursurile din facultate orice mesaj gandit pentru noi sau pentru clientii nostri trebuie sa raspunda la cateva intrebari: cu cine comunicam, cum comunicam, ce comunicam, cand comunicam, unde comunicam si de ce comunicam. Toate acestea, impreuna cu ascultarea publicului caruia ne adresam, ne asigura o comunicare eficienta atat in mediul online, cat si in cel offline.

LivePR: Influenteaza Word of Mouth Marketing-ul activitatea dumneavoastra de comunicare?
Giorgiana Petre: De cand am inceput sa studiez si am descoperit Word of Mouth-ul ca si componenta de Marketing sunt mult mai atenta ca mesajele transmise sa fie bidirectionale. Trebuie sa spunem ceva, sa ascultam reactia apoi sa actionam. Am invatat ca trebuie sa te apropii cat mai mult de fiecare persoana, sa o tratezi individual si sa incerci sa intri in universul ei intim pentru o comunicare convingatoare. Oamenii isi doresc atentie si trebuie sa le-o acorzi fiecaruia in parte.

LivePR: Femeile sau barbatii detin puterea in comunicare si relatii publice?
Giorgiana Petre: Aceste domenii nu sunt unisex. Sunt domenii complexe in care este vorba de oameni cu aptitudini diverse, adapatabile atat barbatilor cat si femeilor. Nu cred ca este o regula si ca unii detin puterea in defavoarea celorlalti. Atata timp cat esti o persoana activa, curioasa, ambitioasa, diplomata, iti faci job-ul cu pasiune si creativitate cred ca nu conteaza daca esti barbat sau femeie.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram