fbpx

Ghid complet de ingrijire pentru tabla zincata cutata

tabla zincata cutata

Stim cu totii ca se discuta despre faptul ca tabla zincata cutata este un material de constructii care nu rugineste niciodata datorita stratului protector impotriva coroziunii pe care il are, totusi realitatea nu este chiar asa. In cazul in care nu este depozitate si prelucrata corect tabla zincata cutata se va transforma dintr-o investitie eficienta intr-un esec total.

Tabla zincata cutata este materialul cu un raport intre calitate si pret excelent

Tabla zincata cutata este solutia eficient pentru realizarea de acoperisuri, pereti exteriori si despartitori, diverse carcase pentru aparatura electrocasnica, sisteme de aer conditionat, datorita rezistentei ridicate pe care o are la actiunile apei, prafului si razelor de soare, in comparatie cu alte materiale care pot fi utilizate pentru aceleasi proiecte.

Stratul protector pe care il are tabla zincata cutata se poate distruge foarte usor in urmatoarea situatie:

Atunci cand tabla zincata cutata este depozitata in aer liber este posibilitatea ca stratul proiector sa fie distrus.

Cum? In cazul in care o foaie va intra in contact direct cu apa, apa ce poate proveni de la ploaie sau alte surse, exista posilibilitatea ridicata sa se declanseze efectul ce poarta numele de electroliza inversa. Este nevoie de doar cativa stropi de ploaie care sa intre in contact cu foile pentru a se declansa acest proces, iar din acel moment materilul va fi compromis in totalitate.

tabla zincata cutata

Stratul de zinc care o protejeaza se va desprinde usor, usor de aceasta si se va transforma intr-un praf gri. Daca vei utiliza tabla zincata cutata afectata, aceasta va rugini in maxim un an de zile, iar astfel va trebui sa o inlocuiesti, aspect ce reprezinta o cheltuiala in plus.

Trebuie sa te uiti cu atentie la tot pachetul de tabla zincata cutata

Chiar daca prima foaie de tabla zincata cutata dintr-un pachet arata foarte bine, asta nu inseamna ca si restul sunt ok. Acest lucru se intampla, deoarece prima foaie nu a fost afectata de o alta foaie cu care sa declanseze procesul de electroliza inversa. Dupa ce vei da prima foaia la la o parte, atunci exista sansa sa apara problemele. Daca un pachet  a fost depozitat in aer liber si umiditate mai mult de 5 zile afara mai multe ca siguri pachetul a fost afectat aproape in totalitate.

Trebuie sa stii ca nici depozitarea acestui material intr-un mediu inchis sau deschis cu diferente mari de temperatura dintre zi si noapte nu este o solutie eficienta. Procesul de electroliza inversa se poate declansa si daca  este tinuta in aer liber, dar si daca aceasta este depozitata intr-un spatiu cu diferente mari de temperatura dintre zi si noapte.

Pentru a fi protejata, tabla zincata cutata trebuie depozitata astfel:

Este recomandat sa depozitezi tabla zincata cutata pe paleti de lemn, in depozite inchise ce beneficiaza de o buna ventilatie si in care nu exista diferenta de temperatura mai mare de 10 grade Celsius intre zi si noapte.

Totusi, daca trebuie sa o depozitezi afara, este foarte important sa o acoperi cat mai ermetic, in special pe lateral, cu un material care nu produce condensul (precum hartia cerata sau materiale textile). Niciodata sa nu utilizezi foi de plastic, deoarece acestea produc condensul.

Ai nevoie sa tai tabla zincata cutata? Afla cum se taie aceasta in mod corect

Atunci cand tabla zincata cutata va fi debitata cu panza flex, oxyacetilena sau cu orice alta metoda mecanica care include incalzirea zonei de debitare, peste temperatura de topire a zincului (aproximativ 600 de grade Celsius), aceasta procedura va avea ca rezultat deteriorarea stratului protector de zinc.
Astfel, daca va fi debitata cu flex sau cu autogen, pe zona respectiva, atat pe o parte, cat si pe cealalta a zonei de taiere, stratul de zinc se va topi si va fi distrus, urmand ca in zona in cauza sa isi faca aparitia rugina. Acaesta in timp se va extinde pe toata suprafata.

Tabla zincata cutata se poate retusa utilizandu-se o vopsea care are in compotie o cantitate mare de zinc, dar si in acest caz tabla va rugi, deoarece acoperirea doar cu un strat uniform de zinc nu poate asigura o rezistenta de durata.

Pentru a taia tabla zincata cutata este indicata sa utilizezi scule si unelte care nu o incalzesc

Mai multe detalii si preturi pentru tabla zincata cutata, gasesti pe acest site: https://mesterumanole.ro/metalurgice/tabla/tabla-zincata-cutata