Generarea Declaratiei D406 (SAF-T), mai simpla cu solutiile ERP de la Senior Software

8 decembrie 2021
Autor:
Senior Software

Senior Software simplifica procesul de raportare SAF-T, prin includerea Declaratiei 406 in sistemele ERP. Din ianuarie 2022, marii contribuabili trebuie sa depuna noua declaratie informativa D406. Modificarile sistemului fiscal ii privesc intr-o prima etapa pe acestia, ulterior fiind vizati si contribuabilii mici si mijlocii. Senior Software, prin noile dezvoltari din sistemele ERP, urmareste eliminarea provocarilor pe care le-ar putea intampina companiile si simplificarea generarii noii obligatii declarative.

Incepand cu ianuarie 2022, raportarea SAF-T, denumita si Declaratia 406, va fi implementată si in Romania. Aceasta modificare majora a sistemului fiscal are implicatii atat la nivel contabil si fiscal, cat si pe plan organizational. In acest sens, solutiile ERP de la Senior Software vin in sprijinul companiilor care vor fi implicate in procesul de digitalizare a transferului de informatii contabile catre autoritatile fiscale, presupus de noul standard de audit SAF-T.

Cum generezi Declaratia D406 cu solutiile ERP de la Senior Software

Pentru o adaptare usoara la transformarile din sistemul fiscal, pe parcursul implementarii Declaratiei D406, consultantii Senior Software vor fi alaturi de companiile care utilizeaza solutiile ERP: SeniorERP si SeniorXRP. Astfel, utilizatorii acestor sisteme vor fi sprijiniti in completarea si generarea corecta a fisierului SAF-T, Senior Software asigurandu-se ca orice scenariu specific fiecarei organizatii in parte este acoperit de sistemele ERP.

Specialistii Senior Software au dezvoltat deja in SeniorERP si SeniorXRP o serie de functionalitati ce usureaza identificarea, analiza si completarea datelor in campurile obligatorii ale Declaratiei D406 - din cele 750 de campuri de informatii, 260 sunt obligatorii.

Totodata, in SeniorERP si SeniorXRP se poate genera fisierul PDF cerut de legislatie, poate fi inclusa semnatura electronica direct din ERP si nu in ultimul rand, se pot seta notificari pentru respectarea termenelor limita de depunere, conform prevederilor legislative in vigoare.

Pe langa gestionarea Declaratiei informative D406, sistemele ERP de la Senior Software acopera cu succes si alte obligatii declarative si de plata.

Cand se depune Declaratia 406 / SAF-T si cine are aceasta obligatie

Contribuabilii au obligatia sa depuna D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoare adaugata, iar cei care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA vor depune trimestrial fisierul SAF-T.

Potrivit Ghidului Contribuabilului, perioada de depunere pentru D406 difera in functie de categoria de contribuabili din care face parte compania careia ii revine obligatia de raportare SAF-T:

  • Contribuabilii mari – obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la 1 ianuarie (pentru cei incadrati in categoria mari contribuabili la data de 31 decembrie 2021)
  • Contribuabilii mijlocii – obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la 1 ianuarie 2023 (pentru cei incadrati la categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021)
  • Contribuabilii mici – obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2025 (pentru cei incadrati la categoria contribuabili mici la data de 31 decembrie 2021)

Nedepunerea SAF-T la termenele prevazute de lege atrage contraventii cu valori intre 1000 si 5000 lei, iar completarea incorecta sau cu date incomplete presupune amenzi intre 500 si 1500 lei.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram