Gastroenterologie: O privire de ansamblu asupra diagnosticului si tratamentului afectiunilor gastrointestinale

25 mai 2023
Autor:
Suits Advertising

Gastroenterologie este o ramura a medicinei interne care se concentreaza pe diagnosticul, tratarea si managementul afectiunilor sistemului digestiv, inclusiv a tractului gastrointestinal (esofag, stomac, intestin subtire si intestin gros), ficatului, vezicii biliare si pancreasului. Aceasta disciplina medicala acopera o gama larga de afectiuni, de la probleme comune precum indigestia si refluxul gastroesofagian, pana la afectiuni complexe si cronice precum boala inflamatorie intestinala si ciroza hepatica.

gastroenterologieDiagnosticul in gastroenterologie:

Diagnosticarea afectiunilor gastrointestinale poate fi un proces complex, care implica istoricul medical detaliat al pacientului, examinarea fizica, investigatii de laborator si proceduri speciale. Medicul gastroenterolog utilizeaza o serie de instrumente si tehnici pentru a ajunge la un diagnostic precis. Printre acestea se numara:

  1. Endoscopia: Aceasta implica introducerea unui tub flexibil (endoscop) in tractul gastrointestinal pentru a vizualiza direct esofagul, stomacul si intestinul subtire. Poate fi utilizata pentru diagnosticarea afectiunilor precum ulcerele, tumori, inflamatia si sangerarile gastrointestinale.
  2. Colonoscopia: Este o procedura in care se introduce un colonoscop in colon pentru a examina interiorul acestuia si pentru a detecta polipi, tumori sau semne de inflamatie.
  3. Ecografia abdominala: Utilizeaza ultrasunetele pentru a vizualiza organele interne si a identifica posibile anomalii sau leziuni.
  4. Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) si tomografia computerizata (CT): Aceste tehnici ofera imagini detaliate ale organelor digestive si pot ajuta la detectarea tumorilor, calculilor biliari sau a altor afectiuni.

Principalele afectiuni tratate in gastroenterologie:

  1. Boala de reflux gastroesofagian (BRGE): Este caracterizata de refluxul acidului gastric in esofag, cauzand simptome precum arsuri la stomac, regurgitare si durere toracica.
  2. Ulcerul gastric si duodenal: Acestea sunt leziuni ale mucoasei stomacului sau a duodenului cauzate de infectia cu bacterii Helicobacter pylori sau de utilizarea indelungata a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
  3. Boala inflamatorie intestinala (BII): Include afectiuni precum boala Crohn si colita ulcerativa, care sunt caracterizate de inflamatie cronica a tractului gastrointestinal. Aceste boli pot determina simptome precum diaree cronica, dureri abdominale si pierdere in greutate.
Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram