fbpx

FUNDATIA BRISTOL MYERS SQUIBB ANUNTA CINCI NOI GRANTURI PENTRU IMBUNATATIREA COMPETENTELOR DE INGRIJIRE IN CANCER IN EUROPA CENTRALA SI DE EST

(NEW YORK, 11 Sept. 2012) – Recunoscand rolul tot mai important al asistentilor medicali in imbunatatirea rezultatelor la pacientii cu cancer, Fundatia Bristol-Myers Squibb a anuntat astazi acordarea a cinci noi granturi pe durata a doi ani, in valoare totala de aproape 750,000, USD pentru a contribui la imbunatatirea competentelor profesionale ale asistentilor din domeniul oncologiei, al medicinei generale si al sanatatii publice din Republica Ceha, Polonia, Romania si Rusia.
Desi cancerul este, ca frecventa, a doua cauza majora de deces in Europa, ratele mortalitatii pentru majoritatea tipurilor de cancer sunt mai mari in Europa Centrala si de Est decat in Europa Occidentala, conform datelor detinute de Uniunea Europeana (Eurostat 2011). Printre factorii care alimenteaza aceasta discrepanta sunt gradul scazut de constientizare si intelegere privind cancerul in randul populatiei generale, absenta eforturilor de preventie si screening a cancerului, si resursele limitate de asistenta medicala din regiune.
In decursul ultimilor cinci ani, programul Bridging Cancer Care™ al Fundatiei a colaborat cu peste 24 de organizatii din Europa Centrala si de Est pentru a reduce impactul cancerului, prin acoperirea unor necesitati variate ale pacientilor, incluzand suport psihosocial, educatie despre boala, ingrijirea paliativa, coordonarea si consolidarea capacitatilor de ingrijire.
“Asistentii medicali detin acea pozitie unica ce le permite sa perfectioneze ingrijirea medicala acordata pacientului, sa influenteze rezultatele tratamentului si sa imbunatateasca calitativ viata pacientilor cu cancer, a familiilor sau apartinatorilor acestora,” a afirmat John Damonti, presedintele Fundatiei Bristol-Myers Squibb. “Prin consolidarea unor relatii de incredere cu pacientii, cu alti furnizori de ingrijire medicala si servicii de asistenta din comunitate, asistentii medicali pot garanta ca pacientilor li se asigura ingrijirea medicala completa si empatica de care au nevoie si pe care o merita.”
Un punct de referinta in cadrul eforturilor Fundatiei de a optimiza competentele de ingrijire medicala in cancer il reprezinta Summit-ul Beneficiarilor de Granturi Bridging Cancer Care™ care are loc anual, si care anul acesta coincide cu Conferinta Internationala privind Asistenta in Cancer (ICCN) de la Praga, Republica Ceha. Beneficiarii granturilor acordate de Fundatie si parteneri din Europa si Statele Unite s-au reunit inainte de ICCN pentru comunicarea celor mai bune practici medicale si pentru a participa la sesiuni de instruire conduse de experti internationali din domeniul sanatatii si sustinatori ai campaniei impotriva cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Societatii Internationale a Asistentilor Medicali in Oncologie (ISNCC), Institutului National de Cancer din Brazilia si altor organizatii din intreaga lume. ISNCC este co-sponsor al Summit-ul Beneficiarilor de Granturi Bridging Cancer Care™.
Bridging Cancer Care™ a gazduit de asemenea un simpozion din cadrul conferintei ICCN intitulat “Noi modele de optimizare a competentei profesionale si statutului asistentilor medicali din comunitate, vizand intreg domeniul de ingrijire medicala acordata cancerului in Europa Centrala si de Est.” Simpozionul a reliefat proiecte inovatoare care suprima barierele si implica asistentii medicali in toate aspectele privind ingrijirea acordata pe parcursul acestei afectiuni, de la activitati de promovare a sanatatii si prevenire a cancerului, screening, depistare timpurie si supravietuire, la ingrijirea paliativa si in unitati de tip hospice.
In cadrul unui eveniment de presa organizat impreuna cu ISNCC la conferinta ICCN, Fundatia a anuntat ca urmatoarele 5 organizatii vor primi granturi Bridging Cancer Care™:
• Triedinstvo va primi 143.953 USD pentru a infiinta la Severodvinsk, Rusia, centre in care asistentii medicali ii vor educa pe pacienti cum sa traiasca cu cancer si vor invata familiile pacientilor cum sa aiba grija de persoana indragita dupa ce aceasta a finalizat tratamentul. Asistentii medicali vor oferi de asemenea cursuri de instruire in domeniul screening-ului pentru cancer, preventiei si ingrijirii medicale pentru asistentii medicali de specialitate medicina generala care lucreaza in spitale si clinici, vor coordona grupuri de suport pentru pacienti, vor promova testele de screening si activitatile educative despre cancer in cadrul comunitatii.
• Hospices of Hope va primi 150,002 USD pentru a coordona si dezvolta in Bucuresti un program-pilot centrat pe “asistenti medicali specialisti”, destinat sa asigure acordarea unei asistente coordonate de tip holistic, incluzand suport psihosocial, spiritual si social, copiilor si tinerilor cu stadii avansate de cancer. Asistentii medicali specialisti, care vor detine experienta in domeniul asistentei oncologice si paliative si vor beneficia de colaborarea unui medic pediatru part-time, se vor asigura ca necesitatile medicale si psihosociale ale tinerilor pacienti cu cancer sunt abordate si ca, in acest sens, se elaboreaza planuri de asistenta integrala care sunt respectate.
• Russian Nurses Association (RNA) va primi 149,946 USD pentru a imbunatati siguranta si calitatea asistentei acordate bolnavilor de cancer care urmeaza tratament chimioterapic in numeroase centre de sanatate din Rusia. RNA va elabora un curriculum de ingrijire oncologica impreuna cu Societatea de Asistenta Oncologica din SUA, va instrui 60 de asistenti oncologici-formatori, care la randul lor vor asigura pregatirea a 1.200 de asistenti medicali din spitalele regionale si din unitatile ambulatorii de ingrijire la domiciliu, si vor concepe proiecte de imbunatatire a calitatii pentru evaluarea activitatilor de ingrijire medicala si pentru sustinerea ameliorarii contributiei asistentilor medicali la rezultatele pacientilor.
• Hospice Casa Sperantei va primi 149,440 USD pentru a creste accesul la serviciile de asistenta paliativa al pacientilor cu cancer defavorizati din zonele rurale din Romania. Un studiu derulat la nivel national in 2007 a evidentiat faptul ca membrii familiei sau rudele care au responsabilitatea ingrijirii persoanelor cu forme avansate de cancer nu beneficiaza de sprijinul specializat necesar. Acest proiect este centrat pe sporirea constientizarii legat de ingrijirea paliativa, cresterea nivelului de cunostinte si competenta in randul asistentilor si a altor furnizori de asistenta medicala si va imputernici asistentii medicali instructori actuali, dezvoltatorii de servicii si alte persoane din domeniu sa pledeze pentru ingrijirea de tip paliativ.
• ISNCC va primi 150,000 USD pentru a coordona si determina fezabilitatea utilizarii programului de invatare electronica “Eastern Europe Helping Smokers Quit” si a setului de instrumente adiacente in a-i instrui pe asistentii medicali din Republica Ceha si Polonia sa acorde sprijin si asistenta mai eficienta adultilor care doresc sa renunte la fumat.

Despre Fundatia Bristol-Myers Squibb
Misiunea Fundatiei Bristol-Myers Squibb este de a contribui la reducerea discordantelor in acordarea de ingrijiri medicale prin consolidarea capacitatilor personalului medical din comunitate, integrarea asistentei medicale si a serviciilor de suport din comunitate si atragerea comunitatilor in activitatile de lupta impotriva bolii.
Pentru informatii suplimentare despre Fundatia Bristol-Myers Squibb, accesati www.bms.com/foundation.