Formarea continua, strategie de success pentru angajator

20 mai 2019
Autor:
Ivlev Iustin

Incepand cu luna mai 2018, societatea PUBLIC CREATION  S.R.L, implementeaza proiectul “ Resurse umane competitive in regiunea Sud-Est” – cod proiect POCU/227/3/8/118028. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014.

Proiectul va contribui la solutionarea nevoilor specifice ale grupului tinta si ale IMM-urilor active in sectoarele competitive din regiunea Sud-Est, prin:

  • Constientizarea angajatorilor cu privire la importanta si necesitatea participarii angajatilor la programe de formare continua.
  • Programe de formare pentru 420 manageri si 140 antreprenori, in domenii care sa ii ajute sa isi creasca performantele profesionale, sa isi imbunatateasca abilitatile manageriale si antreprenoriale, sa se familiarizeze cu noile mijloace digitale de invatare (e-Learning), sa introduca in intreprinderile din care provin metode inovatoare de organizare a muncii, sa elaboreze planificari pe termen lung si sa devina mai adaptabili la dinamica sectoarelor economice cu potential competitiv.
  • Un program de formare profesionala in domeniul „Manager resurse umane” pentru 84 de persoane din departamentele de resurse umane ale firmelor din sectoarele competitive; astfel, beneficiarii vor deveni mai adaptabili la dinamica sectoarelor competitive si inteligente si vor imbunatati activitatea de management al resurselor umane in cadrul firmelor.
  • Workshop-uri si seminarii tematice, astfel incat managerii si antreprenorii activi din sectoarele competitive din regiune sa initieze activitati comune si sa faca transfer reciproc de cunostinte.

Formarea continua, strategie de success pentru angajatori

De ce multi angajatori au dificultati in a angaja sau nu găsesc angajații de care au nevoie? Astazi afli o strategie pe care tot mai multi angajatori de top o inteleg si o folosesc in beneficiul lor si al angajatilor.

Printre principalele dificultati cu care se confrunta mediul de afaceri in Romania, sunt provocarile pietei  fortei de munca, crizele lipsa acuta a unui personal bine pregatit.

Cand vine vorba despre reusita unei afaceri prima oara trebuie sa luam in considerare problemele legate de forta de munca, de resursa umana. Romania a ajuns la un nivel scazut din punct de vedere al oamenilor pregatiti si disponibili sa se alature unei companii mici sau medii, datorita oportunitatilor oferite de companiile multinationale si internationale ce au pasit in ultimii ani in tara noastra.

Acesti angajati aleg sa mearga spre companiile mari, deoarece le ofera pachete salariale motivante, functioaneza dupa criterii standard bine stabilite si ofera posibilitatea de a creste ierarhic intr-un timp relativ scurt. De asemenea, primesc evaluari trimestriale sau anuale dupa pregatirea prealabila oferita tot de acestia. Aceata pregatire consta in posibilitatea fiecarui angajat de a participa la cursuri, traininguri si workshop-uri pentru a se specializa si adapta noutatilor din fiecare segment de activitate.

Desi prin codul muncii si organele abilitate, Inspectoratul Teritorial de Munca, angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe  de formare profesionala pentru toti salariatii cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati si cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati, cheltuiele cu cu participarea la astfel de programe de formare continua, fiind suportate in totalitate de angajatori, fiind stabilite prin acordul partilor, inclusiv obligatiile contractuale ce fac obiectul unui act aditional la contractul individual de munca, angajatorii nu acorda interes acestui segment.

La momentul actual, pe piata exista suficienti formatori si traineri care sa asigure formarea continua, intr-un mod prietenos, professional, non-formal din punct de vedere al pregatirii profesionale, a evaluarii finale si a programelor oferite in perioada in care se desfasoara aceste cursuri de specializare. Acestea asigurand  un confort sporit si angajatorilor datorita functionarii in weekend, tocmai pentru a nu suferi abateri la buna desfasurare a activitatii angajatilor participanti.

Formarea continua a angajatilor poate fi benefica din cel putin doua motive fara sa le luam in calcul pe cele deja consemnate. Aceastea pot fi oferite si sub forma de beneficiu extrasalarial. Pe langa bonusurile salariale, tichete de masa, tichete cadou sau carduri de sanatate, aceste specializari devin tot mai motivante cand iti ajuta salariatii sa devina mai performanti si cand ii ajuta sa ajunga  la un nivel de unde sa aiba mai multe perspective in cariera.

Dezvoltarea profesionala si dezvoltarea personala are prin urmare numeroase beneficii pentru ambele parti, de acestea depind loialitatea in relatia angajator- angajat si invers. La momentul actual reprezinta o cheie catre succes pentru orice companie, atata timp cat este suficient de bine conturata ca fiind una dintre principalele obiective tinta pe care firma si le propune.

Propunerea de dezvoltare profesionala si emotionala a angajatilor, va trebui sa devina prioritate pentru a aduce un plus conceptului de a creea resurse umane de calitate si de a investi in comunitate, asta pentru asigurarea unui viitor prosper in mediul de afaceri local si de ce nu macar la nivel national.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram