Expunerea la zgomot și consecințele sale pentru organele noastre auditive

28 august 2020
Autor:
livepr

Una dintre cele mai grave probleme din lumea noastră modernă este poluarea fonică, pe care OMS o numește „ciuma vremurilor noastre”. Pe lângă multe efecte asupra sănătății, zgomotul persistent poate duce și la pierderea auzului.

Expunerea la zgomot și consecințele sale pentru organele noastre auditive

Una dintre cele mai grave probleme din lumea noastră modernă este poluarea fonică, pe care OMS o numește „ciuma vremurilor noastre”. Pe lângă multe efecte asupra sănătății, zgomotul persistent poate duce și la pierderea auzului.

Ce este zgomotul?

Sunetul este o undă mecanică care se propagă într-un mediu flexibil, cum ar fi aerul. Urechea umană simte fluctuațiile de presiune cauzate de undele sonore. Numim zgomot acele sunete neplăcute, dureroase, care au un efect perturbator asupra vieții noastre zilnice, a muncii și a odihnei. Zgomotul industrial constant sau de mediu poate provoca, de asemenea, deteriorarea auzului, în funcție de intensitatea și nivelul de presiune sonoră.

Organul nostru auditiv

Organul nostru auditiv, care face parte, de asemenea, din organul nostru de echilibrare, este cohlea exterioară, care conține timpanul, care primește sunete primite, urechea medie, care amplifică aceste sunete de mai multe ori, și urechea internă, care transformă sunetele în electrice impulsurile și le transmite. la nervii auditivi și apoi la creier. Urechea umană poate detecta sunete între 20-20.000 Hz. (Vorbirea umană este de aproximativ 60 decibeli.) Sunetele de 90-100 decibeli au deja un efect negativ asupra urechilor noastre, iar 130-140 decibeli pot provoca deja urechi și dureri de cap sau pierderea auzului. Efectele zgomotului asupra organismului depind și de vârsta, starea de sănătate și starea mentală, mediul de viață și situația socială a fiecărei persoane. Expunerea la zgomot prezintă riscuri grave pentru sănătate de la o vârstă fragedă. Urechile noastre nu pot exclude niciun sunet, așa că este expus la efecte sonore continue.

În fiecare an, din ce în ce mai multe persoane suferă de pierderi de auz din cauza zgomotului

Studiile arată că numărul persoanelor a căror auz este afectat de zgomot este în continuă creștere. Sunetele mașinilor, mașinilor de lucru, trenurilor și lătratilor câinilor care se infiltrează zi și noapte în casa noastră sunt extrem de neplăcute. Pentru cei care locuiesc în condominii, zgomotele gospodăriei, muzica puternică, certurile din apartamentele învecinate sunt o mare enervare. La locurile de muncă, în birourile în plan deschis, sunetele mașinilor, computerelor, telefoanelor, dispozitivelor tehnice și conversația colegilor sunt prezente ca o încărcătură constantă de zgomot în jurul nostru. Zgomotele constante afectează capacitatea noastră de a ne concentra și de a ne aminti, în urma cărora performanțele muncii noastre se pot deteriora semnificativ. Sunetele dureroase pot provoca dureri de cap, nervozitate și tensiune sau chiar depresie. Din cauza problemelor de sănătate în creștere, suntem nevoiți să ne luăm mai des concediu medical, ceea ce poate fi și în detrimentul muncii.

Simptome ale pierderii auzului din cauza zgomotului

Unul dintre cele mai frecvente simptome este acufene și plângeri ale organelor de echilibru. În primul rând, percepția tonurilor ridicate se deteriorează de obicei. Sunetele cu o frecvență de 4000 Hz pot provoca pierderea auzului nervos, care se numește dantelă de zgomot. Pierderea auzului tonurilor înalte este urmată treptat de afectarea tonurilor profunde, ceea ce înseamnă că auzul poate apărea. În funcție de cantitatea și durata încărcării zgomotului, este posibil să nu fie detectat chiar întregul interval de sunet.

Cum ne putem proteja împotriva zgomotului?

Dacă putem, alege un mediu de viață mai liniștit și mai pașnic. În cazul proprietăților nou construite, merită luate în considerare caracteristicile acustice ale materialelor de construcție la planificare. Clădirile uzate sau mai vechi necesită aproape întotdeauna o izolare fonică adaptată. Suprafețele plane, dure și mari - datorită structurii lor - nu sunt capabile să absoarbă sunete, le reflectă, astfel se creează ecouri foarte neplăcute, care interferează cu acustica camerelor, cu inteligibilitatea vorbirii. Din această cauză, de obicei ridicăm vocea și suntem obligați să comunicăm cu voce tare, ceea ce este, de asemenea, dăunător organelor noastre auditive. Astăzi, avem o mare varietate de elemente acustice care sunt excelente pentru reducerea zgomotului. Este recomandat să așezați panouri izolante fonice pe pereți și tavane, perdele izolatoare fonice în fața suprafețelor de sticlă și covoare acustice pe podele. Putem proteja împotriva zgomotului în moduri similare la locul de muncă. Ne putem aștepta la o îmbunătățire spectaculoasă a calității vieții, a stării de spirit și a performanței în muncă dacă acordăm atenție reducerii zgomotului.

Scris de: Perfect Acoustic

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram