Esuarea cetaceelor o problema internationala

7 noiembrie 2014

La sfarsitul lunii octombrie 2014, la Monaco, Secretariatul ACCOBAMS (Acordul pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagra, Marea Mediterana si zona adiacenta Atlanticului) a organizat un workshop dedicat cazurilor de esuare in viata a cetaceelor. Romania este parte semnatara a acestui acord, iar Oganizatia Neguvernamentala Mare Nostrum este partener oficial din 2013, ca urmare a implicarii, de mai bine de 15 ani, in monitorizarea si conservarea cetaceelor din Marea Neagra.
La aceasta intalnire au participat reprezentanti din Bulgaria, Ucraina, Portugalia, Maroc, Algeria, Turcia, Croatia, Slovenia, Franta, Spania, Italia si Romania si au stabilit ca obiectiv principal crearea unui cadru comun de actiune si cooperare interna si internationala, precum si tipul de alarma pentru cazurile de esuare, singulara sau in masa, dar si in cazurile atipice de mortalitate care pot avea implicatii transfrontaliere.
Workshop-ul s-a bucurat de sustinerea Principatului de Monaco, acolo unde Secretariatul ACCOBAMS isi are sediul, si, dupa cum a declarat Marian Paiu, responsabil proiecte delfini, prezent la Monaco din partea Mare Nostrum, a stabilit optimizarea eforturilor din cadrul serviciilor implicate, eficientizarea operatiunile necesare, o protectie mai buna a animalele aflate in pericol, garantarea securitatii publice, diseminarea corecta a informatiilor in presa si asigurarea unei continuitati pe termen cat mai lung a acestei activitati.
Mare Nostrum a continuat si in acest an activitatile din cadrul Programului de Monitorizare si Conservare a Delfinilor din Marea Neagra, sustinut de OMV Petrom, DB Schenker dar si prin intermediul Campaniei “Adopta un delfin”. Astfel, s-au implicat activ numeroase persoane care, alaturi de echipa noastra, doresc sa identifice cauzele care duc la mortalitatea mamiferelor marine, sa implementeze si sa testeze dispozitivele de tip ADD, ca masura de reducere a capturilor accidentale in plasele de pescuit si sa ajute la colectarea de date despre cetacee sau grupuri de cetacee prin metoda foto-identificarii. Pana la aceasta data s-au inregistrat 72 de esuari ale delfinilor fata de 65 anul trecut, in aceeasi perioada.
Acest proiect include si o importanta componenta educativa, care presupune activitati de instruire si constientizare anuala a sute de elevi si profesori, dar si pescari sau angajati ai institutiilor representative din zona costiera – ANPA, INCDM, ARBDD, IJPF, Garda de Coasta, Apele Romane, Administratii portuare, salvamari si scafandrii, care se implica activ in cadrul “Retelei de monitorizare”. Cu ajutorul si prin intermediul acestora, echipa Mare Nostrum este anuntata de existenta unui delfin in pericol, astfel incat sa poata porni in cel mai scurt timp posibil pentru acordarea primului ajutor, sau pentru a preleva probe pentru analiza in cazurile de mortalitate.
Daca observati un delfin esuat, contactati-ne la numerele de telefon: 0241 612 422 sau 0763 255 731.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram