Escarele – Ce este mai important de stiut despre ele

14 octombrie 2019
Autor:
Content SEO

Ce sunt escarele?

Denumite si leziuni de decubit, escarele pot aparea la persoanele care stau culcate pe pat inconstiente sau in imposibilitatea de a simti durere, pentru o perioada lunga de timp (se intampla frecvent la pacientii imobilizati). Practic, ele sunt niste leziuni care apar in acele zone ale pielii care sunt sub presiune crescuta.

Escarele pot fi o problema grava in randul adultilor in varsta, cu o sanatate fragila. Din pacate, ele pot fi legate de calitatea ingrijirii pe care o primeste persoana suferinda. Daca o persoana imobila sau care sta in pat foarte mult timp nu este intoarsa frecvent, pozitionata corect si nu are parte de o nutritie buna si o ingrijire corespunzatoare a pielii, aceasta este supusa riscului de a dezvolta escare. Persoanele cu diabet zaharat, probleme de circulatie si alimentatie slaba sunt expuse unui risc si mai mare.

Care sunt cauzele aparitiei escarelor?

Escarele se dezvolta atunci cand alimentarea cu sange a pielii este intrerupta pentru mai mult de 2-3 ore. Pe masura ce pielea moare, escarele apar mai intai sub forma unor pete rosii, dureroase, care in cele din urma devin violete. Lasate netratate, aceste leziuni se pot deschide, iar zonele afectate risca sa fie infectate.

Mai mult, escarele pot deveni extrem de adanci. Se pot extinde in muschi si chiar in os. Si, cu cat se dezvolta mai mult, cu atat mai dificila este vindecarea lor. In functie de severitatea escarei, de starea fizica a pacientului si de prezenta altor boli (cum ar fi diabetul), escarele pot dura saptamani, luni sau chiar ani pentru a se vindeca in totalitate. Este posibil sa fie nevoie chiar de o interventie chirurgicala pentru ajutarea procesului de vindecare.

Modalitati de tratare a escarelor:

Tratamentul specific al unei escare trebuie urmat dupa un consult amanuntit facut de un medic specialist, care va lua in calcul gravitatea afectiunii si istoricul medical al pacientului. Tratamentul poate fi mai dificil daca escarele sunt intr-o stare avansata si poate include urmatoarele:

- protejarea ranei cu tifon medicamentos sau cu alte pansamente speciale;

- mentinerea ranii curate;

- asigurarea unei nutritii bune;

- indepartarea tesutului deteriorat, infectat sau mort;

- transplantarea unui tesut de piele sanatoasa in zona ranilor (grefe de piele);

- terapia plagilor cu presiune negativa;

- administrarea de antibiotice pentru tratarea infectiilor.

Pot fi prevenite escarele?

Escarele pot fi prevenite prin inspectarea pielii in zonele in care prezinta roseata (primul semn de rupere a pielii) in fiecare zi, cu o atentie deosebita asupra zonelor osoase. Alte metode de prevenire in cazul pacientilor imobilizati la pat includ:

- folosirea unei saltele antiescare in locul saltelelor obisnuite;

- rotirea si repozitionarea corpului la fiecare 2 ore;

- in cazul in care pacientul foloseste un scaun cu rotile, utilizarea unei captuseli moi pentru a reduce presiunea;

- pastrarea pielii curate si uscate;

- mentinerea unei alimentatii bune, deoarece, fara suficiente calorii, vitamine, minerale, lichide si proteine, escarele nu se pot vindeca, indiferent de tratament.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram