fbpx

Elevii de gimnaziu din mediul rural învaţa sa şi aleaga profesia potrivita

Elevii claselor a VIII –a din comunităţile rurale Ciumernic şi Sita Buzăului (judeţul Covasna) au răspuns săptămâna trecută uneia dintre cele mai delicate întrebări despre viitor – Ce-o să fii când o să fii mare? Au fost îndrumaţi de către consilierii Ascendo S.R.L, partenerul Fundaţiei World Vision România în proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine”.

Sesiunile de orientare în carieră organizate în şcoli din judeţul Covasna au găsit în sălile de clasă un public receptiv şi conştiincios. În timp ce completarea arborelui profesional familial le-a dat de lucru adolescenţilor, ei s-au descurcat excelent atunci când au indicat meseria preferată.

Întrebaţi de ce consideră profesia una dintre cele mai importante realizări personale, tinerii au dat răspunsuri bine argumentate. “De profesia noastră depinde familia, mai ales dacă se întâmplă ca ei să nu aibă loc de muncă”, spune Ştefania O. din Ciumernic.

La şcoala generală Nicolae Russu din comuna Sita Buzăului, viitorii liceeni au acordat o atenţie deosebită subiectului munca la negru. Ştiu deja să identifice dezavantajele lucrului fără contract de muncă şi au nominalizat cu uşurinţă nerespectarea drepturilor angajatului şi abuzurile.

Obiectivele pe termen scurt identificate de majoritatea participanţilor la sesiuni au fost absolvirea examenului de capacitate şi continuarea studiilor. În ce priveşte cariera, diversitatea alegerilor personale şi-a spus cuvântul: coafeză, medic veterinar, cântăreaţă, mecanic, tâmplar, grafic – designer sau fotbalist.

Activităţile de consiliere organizate gratuit cu elevii din mediul rural se vor desfăşura în lunile următoare şi în judeţul Brasov. Obiectivul urmărit este să îi pregătim pe tineri pentru deciziile critice care le vor afecta viitorul. În etapa următoare a proiectului, ei vor avea şansa să participe la vizite tematice în companii, pentru ca astfel să aibă o viziune realistă asupra meseriilor pe care şi-ar dori să le practice.

Proiectul „Elevul de azi, fermierul de mâine”, cofinanţat din fonduri structurale europene, se desfăşoară în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 în beneficiul elevilor şi liceenilor din regiunea centrală a ţării, în colaborare cu Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei Prejmer şi Ascendo S.R.L.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să ne contactaţi.

Specialist Comunicare
Fundaţia World Vision România
Tel. 0731.444.773