Educatia copilului – subiect de disputa intre parinti?

De cate ori nu ai trecut prin situatia de a te contrazice cu sotul in problemele legate de educatia copiilor? Nu este deloc placut sa te afli in dezacord cu sotul tau, mai ales ca din aceasta cauza pot suferi chiar si copiii. Princeradu iti recomanda cateva sfaturi pentru gestionarea relatiei dintre parinti si copii.

Existenta unei perspective diferite asupra unei chestiuni, departe de a constitui un motiv de cearta, poate creste posibilitatea unui cuplu de a gasi o solutie eficienta. Problemele apar atunci cand comunicarea in cadrul cuplului nu este eficienta.

In asemenea situatii, fiecare parinte tinde sa-si impuna metoda educationala, incercand astfel sa compenseze “greseala” celuilalt. Unul dintre parinti este apreciat ca prea dur, iar celalalt va deveni mai tolerant.

Aceste situatii continua, iar parintii se indeparteaza tot mai mult, situandu-se pe pozitii opuse, pana cand fiecare constata ca nu aplica fata de copii stilul de educatie pe care l-ar fi dorit si, fara voia lor, casnicia are de suferit.

Solutia o reprezinta comunicarea. Vei avea nevoie de timp pentru discutii cu sotul tau, o strategie de analizare a problemei si modalitati constructive de adresare.

Ai nevoie de timp si de spatiu pentru a sta de vorba cu sotul. Daca ai incerca, cel putin o data pe saptamana, sa porti o discutie “oficiala” cu el despre chestiunile legate de educatia copiilor, jumatate dintre probleme ar fi ca si rezolvate.

Cresterea copiilor implica foarte mult timp, energie si bani. Nu poti face rabat de la timp, pentru ca, in final, vei avea mai mult de platit sub alte forme, de pilda stres, copii nefericiti, divort.

Cand discuti cu partenerul de viata pune intrebari deschise si asculta intai ce are de spus. Nu face presupuneri sau acuzatii, pentru ca nu duc la nimic bun. Dupa ce celalalt a avut cuvantul, repeta ce a spus cu propriile tale cuvinte, pentru a verifica daca ai inteles. O asemenea comunicare necesita timp si poate initial nu esti obisnuita cu asa ceva, dar merita sa incerci.

Este bine sa ai o strategie atunci cand discuti. Planifica foarte clar cine si ce anuma va face. Daca tu te ocupi de masa, imbracat, se poate ocupa sotul de plimbarile in parc si de teme (in cazul copiilor la scoala). Poti anticipa obstacolele si rezolva problemele prin pregatirea terenului.

Ce trebuie sa ai in vedere:

Nu te certa niciodata cu sotul pe teme de educatie a copiilor de fata cu acestia. Nu-ti mustra partenerul de fata cu copilul cu privire la “greselile” pe care le face, pentru ca este posibil ca si tie sa ti se intample aceleasi lucruri. Nu-ti imbratisa copilul atunci cand partenerul tau l-a certat. Puteti avea o discutie separat, doar voi doi. Ar trebui sa stiti exact, amandoi, care sunt regulile de baza in educatia copilului vostru si sa nu va abateti de la ele. Nu compensa comunicarea in familie cu lucrurile materiale pentru a “creste in ochii celui mic”. Este posibil sa ai succes pe moment, dar cu siguranta o sa dai gres pe termen lung. Incearca sa gasesti noi combinatii care sa tina seama de punctele de vedere ale ambilor parinti, nu neaparat in mod egal de fiecare data. Incearca sa fii toleranta si sa accepti parerile celuilalt. Respecta opinia sotului tau, pentru ca si el s-o respecte pe a ta.

Inaintand pe calea extremelor, sigur nu vei ajunge acolo unde doresti.