Dovleceii o sursa de vitamine pentru organismul tau

29 noiembrie 2012

Dovleceii reprezinta o oaza de vitamine benefice pentru tine. Iti prezentam punctele lor forte, alaturi de o reteta de pizza cu dovlecei si branza.

Dovleceii contin din plin vitamine din complexul B, adica B1 si B6, cat si vitaminele A, C si K. Mai mult, acestia sunt o sursa excelenta de potasiu si mangan.

Stimularea digestiei

Dovleceii au rolul de a stimula digestia, fiind bogti in fibre de calitate. De asemenea, ei sunt usor de digerat si nu pun in pericol silueta, 100 de grame continand doar 21 de calorii.

Aceste lucruri ii fac sa fie un aliment recomandat persoanelor care sufera de tulburari alimentare sau ulcer si gastrita.

Imbunatatirea memoriei

Continutul ridicat de carotenoizi si antioxidanti transforma dovleceii intr-un adevarat remediu natural. Ei ajuta la reconstructia celulelor nervoase, imbunatatind memoria, prevenind imbatranirea prematura, reducand procesele infectioase si protejand, totodata, vederea.

Sucul de dovlecei, bun pentru reumatism

Sucul de dovlecei este recomandat in cazurile de reumatism sau poliartrita reumatoida, deoarece acesta stopeaza procesele degenerative, reducand inflamatiile si contribuind, de asemenea, la recuperarea mobilitatii arteriale.

Sucul de dovlecei este recomandat si persoanelor cu profunda lipsa de calciu.

Magneziul din compozitia acestora contribuie la o buna asimilare a calciului, motiv pentru care este indicat sa se consume sucul in combinatie cu alimente care contin calciu. Este un fapt demonstrat acela ca lipsa de calciu din organism este corelata cu deficienta de magneziu.

Sucul de dovlecei mai combate cu succes si constipatia, recomandandu-se consumul unui pahar in fiecare dimineata, pe stomacul gol.

In continuare va prezentam o reteta sanatoasa de „pizza” cu dovlecei si branza, caci pizza a devenit cel mai popular fel de mancare, indiferent ca este vorba despre comenzile de pizza online sau despre pregatirea ei la domiciliul fiecaruia.

Ingrediente:

2 dovlecei
200 g malai
50 g margarina
100 g soia granule
450 g rosii
2 lingurite cimbru uscat
150 g branză telemea
1 lingurita sare
Piper

Modul de preparare:

Soia se pune in apa clocotita cu sare, lasandu-se apoi 20 de minute sa fiarba, ulterior strecurandu-se si lasandu-se deoparte. Rosiile se spala si se taie felii. Se pun la fiert 750 ml de apa cu o lingurita de sare, se adauga dovleceii si se fierb circa 2-3 minute. Se scot devleceii si se clatesc cu apa rece. In aceeasi apa se presara malaiul si se fierbe, amestecand pana se ingroasa compozitia.

Margarina se incorporeaza si ea, apoi se rastoarna mamaliga fierbinte intr-o tava pentru friptura si se intinde. Peste stratul de mamaliga se pune soia oparita, rosiile si dovleceii, se presara piper si sare, cimbru si branza rasa. Aceasta „pizza” se coace la cuptor 20-30 de minute.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram