Domeniul de expertiză al unui avocat pentru token-uri nefungibile

3 martie 2022
Autor:
IzzyReduceri

Utilizarea token-urilor nefungibile (non-fungible tokens sau NFTs) a adus cu sine numeroase dispute din punct de vedere legal. Proprietatea intelectuală și dreptul la proprietate poate fi asigurată de către NFTs, dar acestea nu sunt tot timpul sigure. NFTs pot fi vândute și negociate, fizic sau digital. În aceste condiții, intervenția oferită de un avocat Bucuresti pentru token-uri nefungibile (NFT) este necesară.

Ce este un token nefungibil (NFT) și relevanța acestuia pe piață

Cunoscut sub denumirea de NFT (non-fungible token), un token nefungibil este o unitate de date stocate pe un registru digital. Acest registru digital este cunoscut utilizatorilor drept blockchain. Token-urile nefungibile pot fi vândute sau date la schimb, și, de asemenea, pot avea licență de utilizare.

Licența unui token nefungibil este utilizată pentru a permite entităților din mediul online să îl folosească pentru un anumit scop. Astfel, un NFT poate fi dat la schimb sau vândut pe piețele digitale. NFT-urile nu se pot substitui între ele, și de aceea acestea poartă denumirea de nefungibile, și nu de fungibile.

În economie, fungibilitatea este proprietatea unui bun ale cărui unități se pot substitui între ele. Fiecare parte nu se distinge una de cealaltă, și astfel acestea pot înlocui una pe cealaltă. NFT-urile funcționează sub forma unor token-uri criptografice, însă diferă față de alte valute cripto precum bitcoin din cauza nefungibilității lor.

Proprietatea intelectuală și copyright-ul unui token nefungibil nu este întotdeauna asigurată         

Copywright-ul este un tip de proprietate intelectuală care oferă proprietarului dreptul de a-și distribui munca pentru o anumită limită de timp. Proprietatea intelectuală reprezintă o categorie de proprietate care include creații intangibile ale omului. Cele mai cunoscute proprietăți intelectuale sunt date de copyright, mărcile înregistrate și brevete.

Din cauza faptului că acest tip de token este nefungibil, proprietatea intelectuală asupra acelui obiect sau creație artistică nu este asigurată. O persoană fizică își poate scoate la vânzare creația, însă nu va primi drepturi de copywright pe aceasta. În acest context, proprietarul poate crea mai multe NFT-uri din același tip de creație antecedentă.

Token-urile nefungibile sunt folosite drept mijloace prin care sunt date la schimb token-uri digitale pentru un fișier digital. Proprietatea unui NFT oferă doar licența de a folosi acel activ digital, dar fără a conferi copyright. Există mai multe feluri prin care un token nefungibil este utilizat în spațiul online.

Principalele și cele mai des întâlnite cazuri de token-uri nefungibile

NFT-urile nu sunt supuse rigurozităților legale ale unui copyright, și din acest motiv pot fi utilizate de alte persoane fizice. Cele mai des întâlnite cazuri în care NFT-urile se pot utiliza pentru uzul personal și non-comercial sunt:

  1. Arta digitală. Arta digitală este un tip de creație artistică care se folosește de tehnologia digitală pentru a crea produse artistice. Cele mai des întâlnite forme de NFT din aria artei digitale sunt crearea de personaje pixelate;
  2. Jocurile video. În cazul jocurilor video, se poate aduce în discuție jocul blockchain. Acesta este un joc video care include elemente care utilizează tehnologii de tip blockchain. Un astfel de joc poartă denumirea de CryptoKitties.
  3. Din luna februarie a anului 2021, mulți artiști și-au scos la vânzare creațiile muzicale sub forma NFT-urilor. Un exemplu care susține această idee este dată de NFT-ul produs de trupa Kings of Leon pentru promovarea unui album.

Avocati pentru tokenuri nefungibile (NFT) în spațiul românesc

Creșterea numarului persoanelor fizice care doresc să desfășoare activități de vânzare-cumpărare a NFT-urilor necesită exista unor birouri de avocatură experte. Expertiza și consultanța juridică oferită de astfel de birouri sprijină demersurile legale în mediul online. În spațiul românesc, putem vorbi de asociația Buju Stanciu & Asociații.

Asociația menționată mai sus este o asociație cu sediul în București, care oferă consultanță în mai multe domenii legale. Ascultatea nevoilor clienților și rezolvarea unor conflicte de natură legală se numără printre activitățile lor. Token-urile nefungibile și activele digitale sunt un domeniu actual în care această echipă este eligibilă să prezinte clienților soluții concrete și practice.

Seriozitatea și promptitudinea muncii servesc drept puncte de referință ale acestei asociații din București. Cu sedii și în alte orașe din Europa, Buju Stanciu & Asociații este biroul de avocatură în care puteți avea încredere. Apelați cu încredere la acest birou de avocatură dacă sunteți în căutare de consultanță juridică.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram