Diabetul zaharat nu doare complicatiile insa dor

28 ianuarie 2013
Autor:
dowmedia08

Pentru persoanele cu diabet zaharat, neuropatia diabetica, cea mai frecventa complicatie severa si chiar invalidanta, poate fi considerata o alta boala. Neuropatia diabetica are consecinte grave asupra sanatatii, de multe ori ireversibile, astfel ca se impune o abordare intensa a acestei problematici pe de o parte din partea specialistilor, iar pe de alta parte din partea pacientilor si familiilor acestora.
La initiativa Societaţii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, a avut loc la Cluj-Napoca, pe data de 26 ianuarie 2013, prima intalnire intre consiliul director al Neurodiab si membrii Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din Romania. Veniti din toata tara, cei peste 30 de reprezentanti ai asociatiilor de pacienti cu diabet zaharat au primit sfaturi si au fost informati despre cele mai noi date referitoare la neuropatia diabetica. De asemenea, acestia au interactionat cu specialistii prezenti, discutand despre problemele pacientilor si gasirea celor mai bune modalitati de educatie pentru prevenirea si managementul eficient al neuropatiei diabetice.
”Intanirea cu asociatiile de pacienti a fost prima concretizare a obiectivului nostru - actionarea in interesul pacientului. Persoanele cu diabet zaharat si familiile acestora trebuie sa stie ca echilibrul metabolic si managementul corect al factorilor de risc sunt premisele prevenirii sau incetinirii instalarii neuropatiei diabetice. Este esential ca aceste mesaje sa ajunga inclusiv prin intermediul asociatiilor de pacienti, astfel ca speram intr-o extrem de buna colaborare in acest sens”, a declarat in cadrul evenimentului prof.univ.dr. Amorin Popa, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica
Prezent la aceasta manifestare, conf.univ.dr. Ioan Andrei Veresiu, vicepresedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, a vorbit despre gravitatea neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic, subliniind necesitatea abordarii multidisciplinare a afectiunii si atentia sporita care trebuie acordata inspectarii picioarelor persoanelor cu diabet zaharat. Pe de alta parte, dr. Bogdan Florea, directorul stiintific al Societatii de Neuropatie Diabetica, a scos in evidenta rolul neurologului in neuropatia diabetica si, totodata, a atras atentia ca pacientii nu ar trebui sa improvizeze, ci sa urmeze tratamentul farmacologic indicat.
La manifestare a participat si sef lucr.dr. Cornelia Bala, presedintele Asociatiei Romane de Educatie in Diabet, care a completat: ”Educatia in diabetul zaharat si in neuropatia diabetica este esentiala. Pacientul si apartinatorii acestuia trebuie sa stie cum sa monitorizeze boala astfel incat sa previna instalarea complicatiilor. Cand vorbim despre persoane care deja sufera de neuropatie diabetica si se confrunta cu durerile specifice acestei complicatii, sprijinul si consilierea sunt vitale, astfel ca rolul educatorului in diabet si al psihologului este foarte important”.
”Speram ca toate asociatiile de pacienti cu diabet zaharat sa intre in acest parteneriat cu Societatea de Neuropatie Diabetica. Diabetul nu doare, insa complicatiile diabetului dor, de aceea este important sa colaboram indeaproape pentru ca informatiile sa ajunga la cat mai multi pacienti. Cu siguranta astazi am plecat cu multe mesaje pe care sa le transmitem celor pe care ii reprezentam”, a declarat in cadrul evenimentului Maria Mesaros, presedintele Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania.
Intalnirea dintre reprezentantii Societatii de Neuropatie Diabetica si cei ai Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania a reprezentat inceputul dialogului si a colaborarii dintre cele doua organizatii. Scopul comun declarat este acela de a dezvolta si implementa actiuni menite sa informeze eficient persoanele care sufera de diabet zaharat si neuropatie diabetica, precum si familiile acestora, despre importanta preventiei si tratamentului corect al acestei complicatii.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram