Depresia postpartum si cum poate fi ea prevenita

11 iulie 2012

Depresia postpartum este descrisa ca fiind depresia prin care trec mai multe femei dupa ce nasc si dureaza de la cateva zile la cateva saptamani. In cazuri mai rare, femeile devin instabile si incapabile sa isi ingrijeasca propriul copil. Alte femei simt o nesiguranta iritanta sau un sentiment straniu ca ceva nu se potriveste cu ceea ce ar trebui sa simta.
Depresia dupa nastere este provocata de schimbarile hormonale ce au loc in timpul travaliului si expulziei propriu-zise. Este adesea ereditara si nediagnosticata. Multe femei se simt ca si cum ar pluti pe un vas in deriva. Deoarece se simt triste si neincrezatoare, ele sufera in tacere stand deoparte de momentele miraculoase ale nasterii copilului lor si de bucuria pe care ar trebui sa o simta. Totusi, nu este ceva de care sa iti fie rusine deoarece este mai comuna decat se stie.
Simptomele depresiei postpartum sunt asemanatoare cu cele ale unei depresii obisnuite. Oboseala, anxietate, agitatie, frustrare, plans inexplicabil si o stare generala proasta. Multe noi mame incep sa se poarte ca niste roboti avand foarte putin entuziasm sau placere pentru lucrurile pe care le fac. Isi pot pierde pofta de mancare si sa aiba o pierdere de energie dramatica. Femeile care sufera de depresie postpartum nu vor sa socializeze dupa nastere si se retrag in sine. Ceea ce este important de stiut este ca nu toate femeile simt aceleasi lucruri si este bine ca familia sa intervina in ajutorul noilor mame. Cand femeile cauta tratament sau consiliere, exista o rata de revenire de 90 %.
Exista anumiti factori de risc asociati cu depresia postpartum:
- Daca suferi de o depresie normala
- Varsta sub 20 ani
- daca ai tulburari si anxietate,
- daca bei alcool, fumezi sau utilizezi droguri
- daca ai o sarcina neplanificata sau nedorita
- complicatii in timpul sarcinii
- probleme in relatia cu tatal copilului
Toti acesti factori te predispun la a suferi de depresie dupa nastere. Predispuse sunt si mamele care nasc prematur sau dau nastere mai multor copii o data. Trebuie sa fiti atente sa nu confundati depresia cu disfunctiile tiroidiale. Hormonii scazuti ai tiroidei pot avea aceleasi efecte psihologice ca si depresia si se pot trata usor cu medicatie. Chiar daca nu ai avut probleme niciodata cu tiroida, sarcina s-ar putea sa iti fi dat peste cap functionalitatea acesteia.
“Baby blues vs depresia postpartum”
“Baby blues” este o forma usoara a depresiei de dupa nastere. Este caracterizata prin aceleasi simptome si se instaleaza imediat dupa nastere. Statisticile arata ca mai mult de jumatate de femei trec prin aceasta stare, incluzand iritarea, nelinistea, anxietatea si insomnia. Diferenta intre deprseia postpartum si “baby blues” este ca aceasta din urma dispare in cateva saptamani cand hormonii se reechilibreaza. Cele mai multe femei care sufera de “baby blues” nu au nevoie de tratament sau de consiliere.
Masuri de prevenire a depresiei postpartum
Din pacate, nu se poate face foarte multe lucruri pentru a preveni depresia. De fapt unele mame trec prin aceasta stare chiar daca au avut o sarcina normala si sanatoasa, si-au dorit copilul si sunt fericite in relatia cu tatal copilului. Totusi doctorii spun ca o alimentare bogata in vitamine si exercitiile prenatale sunt doua masuri care ar putea preveni instalarea depresiei dupa nastere. Aditional, daca au suportul membrilor familiei si soti care impart responsabilitatile cu ele, femeile vor avea mai mult timp pentru ele pentru a se confrunta cu ceea ce simt. Este bine ca, desi au nascut de cateva saptamani, ele sa lase copilul cateva ore cu cineva, pentru a iesi sa socializeze si sa se relaxeze.
De asemenea, dupa ce ati nascut trebuie sa beti multa apa, sa faceti exercitii si sa discutati cu alte mame despre intrebarile pe care le aveti legate de cresterea copilului. Practicile spirituale si qigong-ul s-au dovedit a fi extrem de eficiente.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram