Denisipari puturi – cand trebuie efectuate lucrarile de intretinere a forajelor?

denisipari puturi bucuresti ilfov

Daca a venit momentul intretinerii putului pe care il utilizezi, atunci vor trebui efectuate lucrarile de denisipari puturi. Aceste operatiuni nu pot fi realizate decat de catre o echipa specializata – o firma deforaje puturi.

Mai exact, in decursul anilor de exploatare a unui put, la baza forajului, in decantor, se produce acumularea de nisip. Nisipul se depune si atunci cand forajul este utilizat, dar mai ales la exploatarea intensa, in functie de miscarea apei in panza freatica.

Cum iti dai seama ca este nevoie de efectuarea lucrarilor de denisipari puturi?

Asa cum poate ai aflat de la echipa ce a realizat forajul, acesta nu are nevoie de mentenanta in mod  frecvent. Cu toate acestea, la un anumit interval, forajul va avea nevoie de indepartarea nisipului acumulat. In cazul in care nu se intervine la timp cu aceasta operatiuni, este posibil ca pompa sa se defecteze prematur pompa, la fel cum exista riscul ca forajul se se colmateze.

Unii specialisti sustin realizarea lucrarilor de denisipari puturi la fiecare 4-5 ani, precum si atunci cand apa prezinta impuritati.

Cum se desfasoara lucrarile de denisipari puturi realizate de echipele specializate?

Odata identificata nevoia efectuarii denisiparii, este importat sa fie contactata o firma de foraje si lucrari mentenanta, care iti va solicita urmatoarele:

  • Fisa forajului (in cazul in care aceasta nu exista va fi nevoie sa parcurgi un chestionar pentru ca echipa de lucru sa obtina informatiile necesare)
  • Informatii despre elementele cu care forajul este echipat (tipul de pompa submersibila, diametrul coloanei de refulare, adancimea la care a fost montata pompa etc).

foraje-puturi-in-bucuresti si ilfov

Alte informatii pe care va trebui sa le oferi echipei de lucru, mai ales fisa de foraj nu este disponibila: adancimea de foraj initiala, pozitionarea filtrelor, grosimea tubulaturii, tipul si cantitatea pietrisului filtrant adaugat, precum si daca exista centrori montati, respectiv daca s-a decis cimentarea acviferelor de suprafata.

Lucrarile de denisipare fantani nu ar trebui sa dureze mai mult de 1-2 zile, fiind un procedeu care vizeaza eliminarea dopului de nisip format, cu scopul de a forma un filtru natural alcatuit din granule mai mari, capabil sa elimine particulele fine.

Lucrarile realizate optim vor genera rezultate eficiente: zona din jurul filtrului va prezenta o permeabilitate ridicata, raza de actiune a forajului va fi marita, astfel crescand si debitul care poate fi exploatat de utilizator.

Care sunt costurile si cat de des trebuie repetate operatiunile de denisipari puturi?

Costul exact pentru realizarea denisiparii putului nu poate fi comunicat telefonic, acesta va fi decis la fata locului si in functie de informatiile oferite firmei. Pretul difera de la un foraj la altul, in functie de adancime si dimensiuni, materialele de tubare si, bineinteles, nivelul depunerilor. Mai exact, acesta va fi calculat in functie de dificultate si timpul de executie.

Lucrarile de denisipare se vor realiza ori de cate ori depunerile de nisip de pe fundul forajului se depoziteaza in jurul filtrelor, debitul scade, iar in apa extrasa sunt prezente depuneri si particule de nisip.

In ceea ce priveste frecventa de repetare a operatiunii, acest lucru depinde foarte mult de modul in care forajul este exploatat, actiunea apei in stratul acvifer si alte detalii care nu pot fi prevazute. Cu toate acestea, lucrarile de denisipare puturi realizate ireprosabil garanteaza utilizarea fara probleme cativa ani.

In cazul in care lucrarile de denisipare sunt repetate la 1-2 ani, acest lucru semnaleaza o problema de executie a forajului initial. Acest lucru se poate intampla si daca se apeleaza la persoane neautorizate, atat pentru realizarea unui foraj, cat si pentru lucrarile de mentenanta.

Foraje Puturi Construct este una dintre companiile la are poti apela cu incredere pentru servicii de executie foraje, dar si pentru realizarea operatiunilor de mententanta. Importanta selectarii unei firme profesioniste de foraje, care presteaza inclusiv lucrari de denisipari puturi si decolmatari, se va reflecta in rezultatul final – apa curata si debit optim.

Contact Foraje Puturi Construct:

Telefon – 0754 77 67 02 / 0721 43 88 91 / 0784 33 89 24

Mail – contact@foraje-puturi-construct.ro 

Site web – www.foraje-puturi-construct.ro