Delfinii din Marea Neagra sub lentila Mare Nostrum

21 iunie 2012

Activitatile de monitorizare ale delfinilor efectuate de la inceputul anului pana in prezent au identificat un numar de 31 delfini esuati, dintre care 80% marsuini (Phocoena phocoena relicta), 10% delfini comuni (Delphinus delphis ponticus) si 10% afalini (Tursiops truncatus ponticus).
S-a stabilit ca principala cauza care a stat la baza esuarilor o reprezinta prinderea accidentala a cetaceelor in plasele de pescuit. In aceasta ordine de idei, Mare Nostrum realizeaza in prezent demersurile necesare implementarii cat mai multor dispozitive acustice de indepartare a delfinilor pe plasele de pescuit, in special in zona sudica a litoralului romanesc.
Continuand seria initiativelor pentru ocrotirea si salvarea delfinilor din Marea Neagra, echipa Mare Nostrum a initiat in perioada 15-17 iunie, mai multe sesiunii de informare si constientizare a turistilor si localnicilor prezenti in Grindul Chituc, unde ”s-a remarcat interesul crescut al localnicilor, si chiar al turistilor prezenti, cu privire la problemele cu care se confrunta delfinii” ne-a declarat Marian Paiu, coordonator de proiect, in cadrul ONG Mare Nostrum.
In ceea ce priveste activitatea de colectare de date despre delfini, prin metoda fotoidentificarii, acesta este un proces care se desfasoara prin realizarea de observatii si fotografii ce surprind delfinii in habitatul lor natural.
Pe data de 28 iunie 2012, Mare Nostrum va organiza un curs practic cu privire la foto- identificarea delfinilor ca şi metoda de cercetare. Vor fi invitati posesori de ambarcatiuni, fotografi profesionisti dar si amatori, persoane care, prin natura muncii sau hobby-ul lor, efectueaza vizite frecvente pe mare si au ocazia sa colecteze date despre delfinii Marii Negre. Cursul va avea un caracter educational, prezentandu-se in special metodele de interacţiune non-invazive cu delfinii intalniţi in timpul sesiunilor de fotoidentificare. Evenimentul va avea loc in sala B.EN.A a Institutului Naţional de Cerecetare-Dezvoltare Marina “Grigore Antipa” Constanţa, incepand cu ora 9.00.
Activitatile de monitorizare, ocrotire si salvare mentionate, sunt sustinute de catre ACCOBAMS si OMV Petrom in cadrul proiectelor desfasurate de ONG Mare Nostrum.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram