fbpx

De ce veganismul nu este „plictisitor” – de la dietă și până la stil de viață

De ce veganismul nu este „plictisitor” - de la dietă și până la stil de viață

Considerat până nu demult o noțiune fadă, ideea de a elimina carnea din dietele noastre părea că ne va transforma meniul într-unul „plictisitor”. Cu toate acestea, studiile arată o creștere a veganismului în rândul populației globale – iar 2021 se întrevede ca fiind o expansiune pentru un stil de viață plant-based.

Stil de alimentație, stil de viață

Deși este văzut cel mai adesea ca un stil de alimentație, ca o dietă vegană plant-based, veganismul este mai mult de atât: un stil de viață. Nu doar carnea, ouăle și lactatele sunt exceptate dintr-o viață vegană, ci și curelele, genții și pantofii de piele sau hainele de blană, alături de cosmeticele testate pe animale.

Etosul central al veganismului se bazează pe ”doing no harm”, adică centrarea pe a face bine și pe a evita acțiunile negative pentru mediu și animale. The Good Food Institute a realizat un studiu conform căruia vânzările globale ale produselor bazate pe plante s-au triplat în 2020 față de 2018, iar în 2021, acestea au crescut cu 45% față de anul precedent. Ne fundamentăm din ce în ce mai mult pe natural is better.

Veganismul – dietă imposibil de ținut?

Deși este o ramură mai strictă a vegetarianismului, veganismul este o dietă care îți permite să te joci mult mai mult decât ai crede și să creezi cu adevărat bucurie în farfurie, cu ajutorul ingredientelor simple, dar nutritive. Să fii vegan nu înseamnă „să mănânci același lucru zilnic” sau să ai o alimentație plictisitoare și fadă; dimpotrivă, veganismul aduce bucuria ineditului, pentru că poți adapta orice rețetă obișnuită astfel încât să se plieze pe stilul tău de alimentație (și de viață).

Dieta vegană poate fi echilibrată și diversificată, atât timp cât jonglezi cu rețetele și le adaptezi propriilor nevoi; de exemplu, o rețetă tradițională de drob de pui poate fi transformată cu ușurință într-una vegană, cel puțin la fel de delicioasă și mult mai ușor de realizat.

Beneficiile unui stil de viață vegan 

Pe lângă apropierea de natural și combinațiile inedite de mâncăruri, veganismul vine cu o serie de beneficii dovedite științific pentru organismul uman:

reduce colesterolul, pentru că nu vei consuma grăsimi;

  • îmbunătățește tensiunea arterială;
  • reduce stresul;
  • diminuează riscul apariției bolilor renale;
  • gestionează glicemia;
  • reduce riscul apariției arterosclerozei.

Ce să nu crezi despre veganism

Asemenea oricărei diete sau mișcări, veganismul a cristalizat în jurul său apariția unor mituri complet neadevărate, care nu sunt fundamentate științific:

  1. Copiii nu pot fi vegani. În realitate, ADB – Asociația Dietetică Britanică – atestă faptul că veganismul este potrivit pentru toate vârstele; mai mult decât atât, este chiar indicat pentru copiii să consume mai multe legume decât alimente de proveniență animală;
  2. Dieta vegană este dificilă și greu de ținut. Industria alimentară este în continuă evoluție. Găsim alternative vegetariene și vegane pentru fiecare produs de la raft, ba mai mult de atât: apar constant magazine dedicate exclusiv veganilor. Toate rețetele pe care le îndrăgim pot fi adaptate unui stil alimentar vegan, de la delicioasele pancakes reteta și până la supa crema de ciuperci.
  3. Laptele este obligatoriu pentru dezvoltarea armonioasă și sănătatea oaselor. În realitate, laptele și celelalte produse lactate nu ne sunt indispensabile, întrucât aportul de calciu necesar poate fi cu ușurință obținut din surse vegetale; mai mult decât atât, lactatele sunt prost tolerate de majoritatea dintre noi, conducând la balonare și senzație de prea-plin, astfel că alternativele vegane sunt de preferat.

Paste cu tofu, clătite americane vegane, frigărui cu legume și lasagna vegană – doar câteva dintre rețetele vegane care confirmă că veganismul nu este plictisitor. Departe de a fi doar o dietă, veganismul este un stil de viață care încurajează către un trai mai bun, mai sigur, mai apropiat de natură. Veganismul ne pune la încercare și creativitatea – când alternativele culinare sunt infinite, ține de fiecare în parte să se joace de-a mix&match în farfurie, până când rezultatul generează bucurie.

Afla cum se pot prepara toate aceste retete delicioase cu Thermomix.