fbpx

De ce sunt necesare lucrarile de mentenanta si reparatii chillere? Iata cele mai comune probleme!

reparatii chillere

Sistemele HVAC inglobeaza totalitatea aparatelor care garanteaza caldura, ventilatie si racire in spatii comerciale, rezidentiale sau la nivelul sediilor de business. Chillerele sunt foarte importante in angrenajul unui sistem HVAC. Ele sunt echipamentele care asigura racirea apei in cadrul acestor sisteme. In majoritatea cazurilor chillerele au un mecanism de functionare complex, fiind implicat un consum ridicat de energie electrica.

Cu toate acestea, chillerele trebuie sa functioneze mereu la capacitate optima, pentru a oferi confort angajatilor care lucreaza in sediu, locatarilor, dar si pentru a asigura eficienta energetica a cladirilor si eficienta in functionare a echipamentelor industriale. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este recomandat sa se ia masuri de reparatii chillere imediat ce apar defecte. In plus, mentenanta este esentiala pentru evitarea problemelor.

Reparatii chillere – ce trebuie verificat in permanenta

Inginerii experti in desfasurarea de lucrari de reparatii chillere au identificat, de-a lungul vremii, o serie de defectiuni comune care apar in cazul acestor aparate. Circuitul de freon deficitar, conexiunile electrice defecte sau uleiul din compresor aflat intr-o stare precara sunt cauze importante pentru care chillerele ajung sa nu mai functioneze. Pentru a fi evitate situatiile neplacute si chiar pierderile masive, de ordin financiar, se recomanda urmatoarele lucrari de mentenanta:

Verificarea periodica a uleiului – uleiul din compresorul chillerului descrie intr-o maniera foarte sugestiva starea generala a chillerului si, indeosebi, a compresorului. Se recomanda ca uleiul sa fie inspectat in fiecare an la un laborator specializat, dar si cu o frecventa mai mare in locul in care se afla aparatul. Daca uleiul este intr-o stare precara, vor fi necesare lucrari de reparatii chillere care nu suporta amanare.

Verificarea conexiunilor electrice – cablurile electrice sunt supuse unei utilizari intense atunci cand alimenteaza cu energie consumatori atat de importanti precum chillerele. Este foarte important sa se desfasoare cu regularitate verificari ale conexiunilor si curatari ale contactelor.

De asemenea, trebuie sa se testeze in permanenta conexiunile pentru a fi identificate potentialele oxidari sau sertizari neconforme. In cazul in care chillerele ajung sa functioneze defectuos, o cauza foarte des intalnita este defectarea conexiunilor electrice.

Verificarea componentelor vulnerabile – este vorba despre presetupe, rulmenti si alte componente ale pompei de circulatie si ale instalatiei de apa racita. Acestea trebuie sa fie foarte bine etansate si izolate. Si la nivelul acestor componente pot aparea frecvent defectiuni care sa necesite interventia inginerilor specializati in lucrari de reparatie ale echipamentelor de racire.

Analiza circuitului de freon – agentul frigorific sau freonul trebuie sa fie in permanenta verificat, aceasta fiind chiar o obligatie impusa prin lege. Se recomanda monitorizarea de indeaproape, in mod periodic, a starii circuitului de freon.

Verificarea sistemelor de protectie – chillerele sunt dotate cu sisteme de protectie si alarmare, care se activeaza in cazul in care apar anumite pericole. Acestea pot sa evite defectarea grava a aparatelor, dar si aparitia unor probleme precum scurt-circuitele care pot sa cauzeze incendii. Este important ca ele sa fie verificate periodic si ajustate, in cazul in care apar defectiuni.

Pentru informatii complete despre serviciile de reparatii chillere si masurile care pot fi luate pentru asigurarea unei mentenante corecte a acestor echipamente, intra pe ServiceFrigOnline.ro!