De ce sa colaborezi cu un avocat specializat in drept fiscal si administrativ?

14 septembrie 2022
Autor:
HAPPY ADVERTISING

Dreptul administrativ si fiscal este atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice. Astfel, daca vrei sa fii total in concordanta cu legea, va trebui sa colaborezi cu un avocat specializat in dreptul administrativ si fiscal.

Inainte de a ne deschide o firma, ar fi indicat sa mergem la un avocat pentru a afla toate problemele administrative si fiscale pe care le putem intampina pe parcursul infiintarii si in timpul functionarii acesteia.

Asa cum mergem la psiholog pentru a afla de ce suntem atat de suparati pe un anumit eveniment relativ minor, asa trebuie sa mergem si la un avocat specializat pentru a afla la ce ne expunem din punct de vedere legal fata de autoritatile publice ale statului si schimbarile in lege ce ne pot afecta in prezent sau in viitorul apropiat.

Beneficiile pe care le ai daca colaborezi cu un avocat in dreptul administrativ si fiscal

Un astfel de om iti va oferi consultanta juridica necesara in fazele predecesoare emiterii actului administrativ, pentru a te asigura ca esti in deplina concordanta cu legile in vigoare. In caz de reprezentare in fata instantelor judecatoresti, un avocat specializat in dreptul administrativ si fiscal va reprezenta persoanele fizice, cat si cele juridice.

Te va ajuta si cu asistenta juridica si reprezentare in litigiile ce sunt de natura fiscala, adica contestatii impotriva titularilor de creanta, cat si a altor acte administrative fiscale, plangeri si asa mai departe. Te va reprezenta si asista in cazul in care te afli in faza de executare silita a creantelor fiscale.

Un avocat iti va mai oferi consultatii juridice, fiscale si financiare ce vor fi in relatie cu Administratia Finantelor Publice, dar si Garda Financiara. Te mai poate ajuta si cu asistenta juridica in legatura cu controalele efectuate pentru rambursarea TVA-ului, asistenta juridica in cazul unui control al autoritatilor, poate redacta opinii juridice si obiectii in cazul unor procese verbale, poate sa redacteze contestatii si pentru procesele verbale de contraventie sau impotriva deciziilor de impunere

Se va mai ocupa si de redactarea plangerilor impotriva proceselor verbale sau a rapoartelor ce sunt redactate pentru inspectiile fiscale, unde pot fi cuprinse amenzile, majorarile, debitele restante, accizele, TVA-ul, impozitele, penalitatile de intarziere si asa mai departe. Vei avea parte si de o expertiza contabila.

Nu poti evita birocratia institutiilor statului

In primul rand, trebuie sa stii ca orice problema are si rezolvarea ei. Totul este destul de ambiguu si trebuie sa iti dai datele tale personale de 300 de ori pentru a-ti putea deschide un PFA, sa nu mai vorbim de SRL, unde birocratia este si mai vasta. Orice greseala minora in astfel de acte te poate taxa mai incolo foarte mult. De aceea vei avea nevoie de un avocat specializat pe drepturile administrative si fiscale pentru a te asigura ca esti mereu in parametrii optimi.

Vei avea nevoie de un astfel de avocat atunci cand te intalnesti cu acte administrative emise ilegal asupra carora trebuie sa faci plangere cat mai repede posibil, cand vei avea nevoie de o consultanta privind oportunitatea formularii unei chemari in judecata asupra unei autoritati din domeniul public local sau chiar central, atunci cand vei avea nevoie de consultanta asupra legislatiei ce vizeaza dreptul administrativ ori cand o sa existe neclaritati legate de modificarea ori interpretarea unor clauze stipulate in contractele deja incheiate cu autoritatile publice.

Oricare ar fi natura problemei, un profesionist te poate indruma spre directia corecta pentru ca afacerea ta sa functioneze corect in continuare.

Cum sa colaborezi eficient cu un avocat?

Colaborarea cu un avocat trebuie sa fie bazata pe cateva reguli clare. Pe langa faptul ca trebuie sa discutati fiecare detaliu care este important pentru situatia in care aveti nevoie de un ajutor specializat, trebuie sa aveti cateva puncte la care sa va potriviti cu avocatul. 

Sunt cateva intrebari care te vor ajuta sa intelegi care sunt detaliile pe care trebuie sa le stabilesti cu un avocat:

  • De cate ori trebuie sa va intalniti cu avocatul?
  • Avocatul va veni din alt oras sau nu vor fi necesate alte costuri (cazare, masa, transport)?
  • In cate cazuri similare cu al tau a fost implicat specialistul ales?

Este esential sa stabiliti toate detaliile colaborarii inca de la prima intalnire. Daca rezonati cu persoana respectiva, atunci detaliile vor fi puse la punct in scurt timp. De multe ori, insa, este necesara o perioada de acomodare intre cele doua persoane care au acelasi scop - cel de a fi intotdeauna la punct cu toate documentele si modificarile legislative.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram