De ce apare sindromul de tunel carpian in timpul sarcinii?

21 aprilie 2024
Autor:
Content SEO

Sindromul de tunel carpian este o afectiune care apare din cauza compresiei nervului median in tunelul carpian, un pasaj mic ce se afla in incheietura mainii. Este una dintre cele mai frecvente neuropatii de compresie la nivelul membrului superior si se manifesta prin amorteala, furnicaturi si durere in mana, in special in primele patru degete ale mainii.

Conform statisticilor, 5 din 10 femei insarcinate dezvolta sindromul de tunel carpian. Asadar, daca urmeaza sa aduci pe lume un copil, riscul de a te confrunta cu aceasta maladie este destul de mare.

​Din ce cauza apare sindromul de tunel carpian?

Tunelul carpian este un pasaj din incheietura mainii prin care trece nervul median, dar si noua tendoane care asigura miscarea degetelor. Atunci cand unul sau mai multe dintre aceste tendoane se inflameaza sau daca apare orice alt factor ce poate ingusta tunelul carpian, nervul median devine comprimat, provocand simptomele mentionate mai sus.

In timp ce sarcina este una dintre cauze, exista si alte motive pentru care se dezvolta aceasta afectiune. Miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii, microtraumatismele la incheietura mainii, artrita reumatoida si bolile tiroidiene sunt alte cauze comune ale sindromului de tunel carpian.

​De ce apare sindromul de tunel carpian in timpul sarcinii?

In timpul sarcinii, hormonii provoaca acumularea de lichide in diferite parti ale corpului, ceea ce poate provoca umflaturi. Aceste umflaturi pot sa apara si in zona tunelului carpian, punand presiune asupra nervului median.

Afectiunea este mai frecventa in al treilea trimestru de sarcina, dar poate aparea si in al doilea sau chiar in primul trimestru. De asemenea, exista riscul ca sindromul de tunel carpian sa apara dupa nastere. In cele mai multe cazuri, insa, simptomele vor disparea la cateva luni de la nasterea copilului.

​Cum pot fi inlaturate simptomele sindromului de tunel carpian?

Daca esti insarcinata si te confrunti cu sindrom de tunel carpian, ai putea sa reduci durerile si celelalte simptome suparatoare facand urmatoarele lucruri:

  • Tine-ti incheieturile mainii intr-o pozitie neutra cat de mult poti;

  • Mentine-ti o postura buna in brate si incheieturi in timp ce lucrezi la birou si ia pauze la fiecare 20 de minute;

  • Foloseste o atela pentru incheietura mainii atunci cand dormi.

Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le eviti:

  • Orice miscari repetitive care ar putea sa iti agraveze durerea;

  • Ridicarea obiectelor grele.

​Ce tratamente exista pentru sindromul de tunel carpian?

Pentru gravide, optiunile de tratament pentru sindromul de tunel carpian includ odihna, purtarea unei atele care sa mentina incheietura mainii intr-o pozitie dreapta si fiziokinetoterapia. De asemenea, poate fi folosit masajul pentru a reduce umflaturile din zona mainii.

Pentru persoanele care nu sunt insarcinate, exista mai multe tratamente disponibile, cum ar fi administrarea de medicamente antiinflamatoare, injectiile locale cu corticosteroizi si interventia chirurgicala, cea din urma fiind si cea mai eficienta.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram