Curs euro – din trecut până în prezent

Trăim într-o lume extrem de schimbătoare, iar asta se poate vedea nu numai pe plan social sau politic, cât și financiar. Un curs euro avantajos te poate favoriza la un moment dat și îți poate aduce câștiguri mai mari. Pe de altă parte, dacă ești nevoit să faci urgent o tranzacție, poți prinde un curs USD slab care te poate pune într-o poziție dificilă. Informații despre modificările nivelurilor unei monede euro sau a dolarului american pot fi obținute cu ușurință apelând la un curs BNR. Astfel, nu vei avea surprize neplăcute când faci o tranzacție.

Activitatea cursului euro a fost una ceva mai instabilă înainte de anul 2009. După fluctuațiile dinainte de 2009, acest curs euro a început să devină mai constant, stabil și de încredere.

În luna decembrie 2013, cursul BNR a arătat că valoarea pentru euro ajunsese la 4,4537 lei/ unitate. Apoi, în luna februarie 2014, se cunoaște o scădere bruscă pentru cursul euro de 0,77% în comparație cu lunile precedente. În acea lună un curs euro arăta că nivelul acestuia era de 4,5239 lei/unitate. Această depreciere a valorii euro a fost cauzată în principal de tensiunile politice.

În luna decembrie, anul 2015, printr-o verificare a unui curs BNR se putea observa o scădere a nivelului euro. Moneda ajunsese la un prag de 4,5085 lei/unitate, iar cu câteva zile în urmă era la nivelul de 4,53 lei/unitate.

La momentul actual este evident că un curs euro este mai avantajos față de un curs USD. În luna ianuarie 2018, moneda euro a atins un prag record de 4,6850 lei/unitate. Mai mult de atât, rata ROBOR la 3 luni a arătat un procent aflat în creștere de 2,05% de la valoarea anterioară de 2,03%. Acest procent fiind considerat unul maxim din ultimii 3 ani. În anul 2017 valoarea ratei fiind de 2,22%, foarte aproape de anul 2014 când rata ajungea la un procent de 2,33%.