Cum si cand poti renunta la carucioare de bebe? Sfaturi utile pentru parinti

Multi parinti se intreaba cand va veni momentul in care trebuie sa renunte la carucior, insa chiar daca nu exista o regula impusa in acest sens, specialistii recomanda ca acest pas sa se faca pana la varsta de 3 ani si jumatate.

Procesul de renuntare la carucioare bebe de calitate este unul foarte important pentru copii, pentru ca a fost obiectul in care si-au petrecut foarte mult timp si, cu siguranta, le va lipsi.

Evident, acest pas nu trebuie facut dintr-o data, ci treptat, astfel incat copilul sa inteleaga faptul ca momentul despartirii de carucior este aproape si, mai ales, sa aiba timp sa se obisnuiasca sa mearga singur si sa se angajeze in alte activitati.

Renuntati treptat la carucioare bebe, fara sa cedati insistentelor celui mic

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca parintii nu trebuie sa cedeze in fata lacrimilor copiilor. Folosirea caruciorului la varste inaintate poate avea efecte negative asupra dzvoltarii copiilor. In primul rand, asta ii poate incuraja sa fie lenesi, lucru ce duce la predispozitia de ingrasare. Apoi, copiii care isi petrec mult timp in carucioare interactioneaza mai putin cu cei din jur.

Pe masura ce incep sa mearga singuri din ce in ce mai bine si sa fie interesati de lucrurile ce ii inconjoara sau de jocurile alaturi de alti copii, trebuie inceput procesul de renuntare la carucior, incercand sa il folositi din ce in ce mai rar, doar atunci cand mergeti la plimbari mai lungi sau cand mergeti la cumparaturi si aveti nevoie de spatiul de depozitare al caruciorului.

Copiii trebuie incurajati sa isi petreaca timp in afara caruciorului si sa prefere jocul cu mingea sau cu alti copii, iar cu cat sunt mai implicati si parintii in acest demers, cu atat se vor dezobisnui mai repede micutii de carucior. Exista, pe de alta parte, posibilitatea ca cel mic sa ceara mai des sa fie luat in brate, iar acesta este un alt aspect in fata caruia parintii nu trebuie sa cedeze. Daca micutul a obosit in drum spre casa, puteti sa ii explicati ca veti face o pauza pentru a va odihni, dupa care veti continua drumul.

Psihologii aduc mai multe argumente in favoarea renuntarii la carucioare:

  • independenta si increderea in fortele proprii, pe care copilul le dobandeste in urma renuntarii la carucior;
  • incurajarea activitatilor, socializarii alaturi de alte persoane si, implicit, a vorbitului;
  • descurajarea predispozitiei de ingrasare si stimularea muschilor prin diferite activitati.

In zilele noastre, acest proces de renuntare la caruciorul copilului poate fi mult mai usor, pentru ca pe piata se gasesc foarte multe obiecte ce il vor incuraja pe cel mic sa faca miscare si vor fi si extrem de atractive, acestea fiind triciclete sau trotinetele, care il vor provoca sa faca miscare fizica folosindu-si picioarele. O alta metoda atractiva pentru copii, pe care o pot implementa parintii, este mersul pe bicicleta alaturi de parinte. Puteti achizitiona un scaun pe care sa il atasati bicicletei pe care o folositi si sa mergeti impreuna spre gradinita sau spre casa.

Locul din care poti achizitiona caruciorul potrivit

Carucioaredecopii.ro vin pe piata cu o gama variata aici de obiecte si accesorii destinate copiilor, cu produse destinate iesirilor la plimbare si activitatilor de miscare. Va pun la dispozitie incepand de la biciclete, trotinete si pana la masinute karturi, astfel incat plimbarile afara vor deveni mai placute, iar indepartarea caruciorului din peisaj va fi mult mai usoara. Vor ajuta copilul sa faca miscare si sa afle lucruri noi, astfel ca va uita de carucior intr-un timp foarte scurt.