Cum se salvează un dinte bolnav: opțiuni de tratament

20 iulie 2021
Autor:
Content SEO

Dinții sănătoși fac zâmbetul frumos, de aceea trebuie să-i îngrijim cu atenție și să evităm consumul de alimente dăunătoare. Totuși, chiar dacă avem grijă de ei, uneori dinții se îmbolnăvesc. Dantura poate da dureri teribile, de aceea trebuie să mergem la medicul stomatolog ori de câte ori apar semne care indică probleme dentare. Întârzierea sau tratamentul aplicat fără consultul unui medic poate duce la deteriorarea ireversibilă a dintelui și, implicit, la pierderea acestuia. Abces dentar, carii, parodontită, malocluzii, lipsa obiceiurilor sănătoase - toate acestea determină ca pierderea în media a 12 dinți înainte de a împlini 50 de ani. Destul de mulți, nu-i așa? Descoperă în continuare cum se salvează un dinte bolnav, astfel încât să-ți păstrezi zâmbetul impecabil.

Plombarea

În termeni medicali, plombarea poartă numele de obturație dentară și se folosește pentru salvarea unui dinte cariat. Medicul stomatolog îndepărtează caria și aplică materialul plombei, care funcționează ca un sigiliu cu rol de prevenire a acumulării bacteriilor. Procedura se face sub anestezie și nu durează mult. Materialele care se folosesc pentru realizarea plombelor sunt diverse: amalgam, aliaje de aur, porțelan, ionomeri de sticlă, rășini de compoziție. Plombele din materiale compozite fotopolimerizabile sunt cele mai populare, pentru că aderă bine la dinte, au aceeași culoare ca acesta și sunt accesibile ca preț.

Fixarea

Traumatismele de la nivelul gurii pot determina mobilitatea dentară, atât pe plan orizontal, cât și vertical. Pentru a salva dintele, medicul îl imobilizează prin metode adecvate situației. Uneori, dinții slăbesc din cauza parodontitei (popular paradontoză), o boală gingivală care poate afecta inclusiv rădăcina dinților și osul maxilar. În acest caz medicul va încerca să oprească degradarea țesuturilor și să fixeze dinții afectați.

Tratarea abcesului

Uneori, la nivelul dinților apar infecții care duc la acumularea de puroi, însoțite frecvent de durere și febră. Netratat, accesul se poate disemina în organism și afecta alte organe, chiar vitale. Doar medicul te poate ajuta să scapi de abces dentar și de durerile pe care acesta le provoacă. Stomatologul efectuează un tratament endodontic, care constă într-o serie de proceduri cu rol de eliminare a infecției. O obturație de canal este necesară când dintele este foarte afectat, dar se poate realiza doar în cazul în care rădăcina este încă sănătoasă. În caz contrar, dintele trebuie extras. Dacă dintele poate fi salvat, dar este distrus în proporție de peste 50%, se folosește coroana dentară. Aceasta este o lucrare protetică, asemănătoare unui dinte artificial, care îmbracă dintele natural. Prețul unei coroane dentare variază în funcție de materialul de fabricație.

Intervenția asupra unui dinte mort

Un dinte se necrozează atunci când nu mai are acces la sânge din rădăcină, din cauza unui traumatism sau a unei infecții. Dintele se colorează și în câteva ore poate muri, de aceea trebuie ca pacientul să meargă urgent la medic. Acesta îl poate salva cu o obturație de canal.

Dinții bolnavi pot fi salvați dacă se intervine la timp, cu tratament adecvat. Mergi la medicul stomatolog dacă ai probleme dentare și descoperă ce opțiuni de tratament ai la dispoziție.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram