Cum se Pozitioneaza Prizele si Intrerupatoarele Electrice

Unul dintre aspectele cele mai importante al amenajarii interioare a unei locuinte este modul de pozitionare al prizelor si intrerupatoarelor electrice. Exista anumite reguli de baza care trebuie respectate in planul si procedura amplasarii acestora. Acest articol urmareste sa explice de ce este importanta pozitia si inaltimea de amplasare a prizelor si intrerupatoarelor pe perete.

Tipul de Prize si Intrerupatoare folosite in locuintele obisnuite

Cele mai importante amanunte aici sunt voltajul si amperajul prizelor si intrerupatoarelor folosite in locuinte. Amperajul maxim pentru prize este de maxim 16 A, iar pentru intrerupatoare de maxim 10 A. Cuptoarele, boilerele si centralele electrice vor fi legate in mod direct prin comutator.

Ca regula generala, un circuit de iluminat monofazic trebuie sa fie de maxim 3 KW, insemnand un amperaj de 13 A la un voltaj de 230 V. Insa din cauza faptului ca nu exista intrerupatoare de 13 A ci numai de maxim 10 A, se va calcula circuitul de maxim 2,3 KW.

Voltajul folosit pentru prizele din interiorul unei locuinte obisnuite este de 230 V. In general, daca conductorii electrici sunt bine dimensionati, se poate neglija caderea de tensiune pe circuit, iar voltajul prizelor va fi foarte apropiat de cel de 230 V. Pentru puteri mai mari sau pentru voltaje trifazate de 400 de volti se vor folosi prize industriale. Dupa cum am mentionat mai sus, amperajul maxim pe o priza normala de locuinta, este de 16 A. Pentru amperaje mai mari pe 230 V se folosesc prize industriale albastre.

Daca pe anumiti consumatori cum ar fi centralele sau cuptoarele electrice sunt sarcini mai mari de 2 KW, se folosesc sigurante separate pentru fiecare consumator in parte.

De cate prize este necesar intr-o locuinta obisnuita?

In faza de planificare si constructie este dificila anticiparea numarului total de prize necesare intr-o locuinta, insa ideal ar fi sa nu fie nevoie de folosirea