Cum se monteaza si se intretine o fosa septica

10 februarie 2016
Autor:
WEBDESK

In secolul 21, mare parte din populatia Romaniei isi face nevoile in curte. Potrivit datelor INS (Institutul National de Statistica), in anul 2013, in Romania peste 9 milioane de locuitori aveau locuintele conectate la sistemele de canalizare, acestia reprezentand 46,8% din populatia tarii. 

Restul de 53,2% nu au acces la un sistem de canalizare, insa din statitistici nu este clar daca intre acestia intra si cei cu closete cu apa de la hidrofor, care au evacuarea in fose septice ecologice sapate in curte. 

Tot datele INS ne dau indicii suplimentare: "populatia cu locuintele conectate la sistemele de canalizare prevazute cu statii de epurare, in anul 2013, a fost de 8.883.583 persoane, reprezentand 44,5% din populatia tarii". Asadar 2,1% din populatie dispune de locuinte cu acces la canalizare, dar fara statie de epurare. Abia aici ar putea sa fie cuprinsi cei cu fose septice, dar nu este foarte limpede. Insa, in tot cazul, datele statistice ne indica o pondere foarte mare dintre romani care merg la "WC" in curte si in secolul 21.

Daca te afli printre persoanele cu WC in curte si vrei sa montezi o fosa septica, iata pasii de urmat :

  • trebuie excavata o groapa cu un diametru cu 35 de cm mai mare decat fosa. Dupa ce ai sapat groapa, toarna un strat de nisip de 10-20 de cm bine batatorit, pentru a creste rezistenta solului si pentru a asigura o baza plana. 
  • aseaza fosa in groapa pe orizontala
  • pasul 3 presupune umplerea fosei pe jumatate cu apa, pentru a se aseza corespunzator pe fundul excavatiei. Apoi, in jurul ei, groapa trebuie umpluta cu pamant si nisip, fara moloz, pietre sau alte obiecte contondente. Stratul de umplutura dintre peretii fosei si peretii gropii trebuie batatorit foarte bine, astfel incat sa nu ramana goluri.
  • dupa ce ai turnat pamant in jur, umple fosa cu apa. Apoi, se continua umplerea gropii cu straturi de pamant sau nisip, fara a se depasi 60 cm deasupra rezervorului. 
  • dupa montajul fosei septice se realizeaza montajul campului de drenaj, al carui rol este acela de a prelua apele tratate anaerob in fosa ecologica si de a le filtra si trata aerob, cu ajutorul bacteriilor din sol. Lungimea campului de drenaj se calculeaza in raport cu volumul fosei ecologice: 4-5 ml la 1000 de litri. Tevile de drenaj trebuie montate cu o panta intre 0,5 si 1,5 %. 

Cum se intretine o fosa septica

  • deseurile acumulate in partea inferioara a rezervorului trebuie sa fie curatate periodic. Asadar, in acest caz, deseurile solide vor continua sa se acumuze in partea inferioara a rezervorului si, in cazul in care nu sunt pompate, intreaga cantitate de deseuri din rezervor se va revarsa afara, provocand probleme destul de serioase. Acest lucru poate bloca intreg sistemul si, de multe ori, este nevoie de inlocuirea rezervorului
  • sistemul de intretinere implica bacteriile necesare pentru "digestia" substantelor solide. Asadar, nivelul de bacterii trebuie completat constant, deoarece, in momentul in care nivelul acestora este prea mic, solidele nu sunt digerate in mod corespunzator. In cele din urma, deseurile solide se vor acumula si vor bloca intreg sistemul.
Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram