Cum scapi de durerea de măsea, recomandările specialiștilor stomatologi

2 august 2021
Autor:
livepr

Durerea de măsea este una dintre cele mai înspăimântătoare experiențe, pe care oricine ar prefera să o evite, în măsura posibilităților. Medicii stomatologi vin cu câteva recomandări, în această direcție.

Nu sări vizitele profilactice și respectă calendarul înscrierilor la medic

Detartrajul joacă un rol important în păstrarea sănătății orale, pentru că placa bacteriană calcificată facilitează apariția cariilor și bolilor parodontale. Chiar dacă respecţi normele de igienă dentară şi te alimentezi corect, nu poţi preveni în totalitate apariţia plăcii bacteriene şi acumularea de tartru. Placa bacteriană şi tartrul irită gingia, producând sângerarea ei la utilizarea periuţei de dinţi sau la contactul cu alimente mai dure. Efectul profilactic al detartrajului constă și în faptul că ajută la prevenirea sau, în unele situaţii, depistarea cariilor. Iar tratamentul cariilor în stare incipientă (când încă nu a început pierderea țesutului dur, ci există doar pete sau decolorări) oprește procesul distructiv înainte să fie implicată pulpa și să fie necesar un tratament endodontic sau, mai rău, extracția dentară.

În mod normal, detartrajul se efectuează o dată la jumătate de an. Totuşi, depozitele de tartru se formează mai repede sau mai încet în funcţie de pH-ul şi compoziţia salivei fiecărei persoane şi de măsurile de igienizare pe care le aplică persoana respectivă. Prin urmare,frecvenţa efectuării acestei proceduri poate varia de la caz la caz.

Alege un expert capabil de a face corect diagnosticul diferențial și de a trata eficient problemele

Sindromul dolor în stomatologie poate fi legat de o serie de probleme, contează să alegi un medic ce poate să le diferențieze și să ia măsuri:

  • Deteriorarea, acumularea de tartru, fisuri superficiale în dinți. În cazul durerilor usoare poate fi nevoie de un detartraj, de înlocuirea ori corectarea unei lucrări existente, de sigilarea fisurilor și/sau fațete dentare.
  • Fractura dentară. Măseaua crăpată, spartă poate succede un traumatism sau poate să apară din cauza înaintării în vârstă, iar restabilirea ei este importantă pentru păstrarea homeostaziei intraorale.
  • Caria dentară și pulpita. Durerea de măsea cariată e ascuțită și pulsantă; devine puternică la contactul cu lichide sau alimente reci și dulciuri. Aceste senzații dolore sunt un semn al stricării măselei, aceasta fiind deteriorată profund în interior sau la suprafață. Cariile simple se rezolvă cu obturații, odată infectată pulpa dentară, singura soluție este un tratament endodontic (iar acesta din urmă poate fi efectuat doar de un specialist cu experiență în endodonție, de preferat cu un microscop special).
  • Abcesul dentar sau periodontal. Durerea puternică la contactul cu lichide sau alimente calde, la schimbarea poziției în spațiu și la masticație anunță acumularea unei pungi sau săculeț de puroi. Dacă nu se intervine cu promptitudine prin tratament medical, infecția se extinde la nivelul osului și poate avea consecințe grave, ce necesită intervenția chirurgului.
  • Bruxismul. Afecțiunea se manifestă prin scrâșnirea de cele mai multe ori inconștientă din dinți și măsele înainte și înapoi, frecarea sau încleștarea maselelor în timpul zilei sau al nopții. Afecțiunea conduce la distrugerea smalțului protector și provoacă durere locală, iar pe termen lung poate duce la tocirea dinților. Boala apare de multe ori pe un fond ridicat de stres sau anxietate, oboseala, dar poate fi și asociată cu alte boli, precum: Parkinson, demență, tulburări digestive.

Ultimul sfat - rezolvă problema măselelor de minte la timp

Este un lucru bine cunoscut că măselele de minte sunt mult mai predispuse la procese distructive, iar extracția lor încă înainte de a erupe definitiv este o măsură frecventă, deoarece adesea nu există spațiu suficient pentru acești dinți. Chiar și atunci când reușesc să erupă, măselele de minte mai frecvent se cariază și mult mai des este necesar un tratament endodontic, adesea un tratament de canal la microscop, pentru că anatomia măselelor de minte este complicată și imprevizibilă.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram