Cum sa avem grija de zambetul nostru?

23 noiembrie 2018
Autor:
Yoseo Design

Multi romani se confrunta cu boli parodontale din princina lipsei unei igiene optime. Oamenii nu mai pun pret de igiena orala si din cauza aceasta tot mai multi se confrunta cu diverse afectiuni ale dintilor sau gingiilor. Statisticile sunt infioratoare, un procent foarte mare din populatia acestei tari nu s-a spalat nici macar o data pe dinti sau nu au vizitat nici macar o data un medic specialist.

Toate acestea se cauzeaza lipsei educaiei si a neglijentei pe care o acorda sanatatii. Chiar daca nu pare o afectiune grava, gingivita netratata este foarte periculoasa si are consecinte grave.

Ce este gingivita?

Gingivita este o afectiune usora, este faza incipienta a parodontozei si de multe ori este ignorata. Nu se manifesta dureros si persoanele nu o iau in seama, insa este periculoasa deoarece poate degenera intr-o boala parodontala. Gingivita se manifesta prin inflamarea gingiilor, sangerarea acestora din cauza periajului, dinti sensibili si eventual o respiratie urat mirositoare chiar si dupa o spalare pe dinti.

Care sunt cauzele gingivitei?

Gingivita poate avea multe cauze. Aceasta este sporita de depunerile de tartru rezultate din diversi factori. O alimentatie nesanatoasa, bogata in coloranti si zaharuri, este o cauza a depunerilor de tartru. Alte cauze sunt reprezentate de o igiena necorespunzatoare sau fumat. Parodontoza este o boala ereditara, fiind mostenita de copii in cazul in care unul sau ambii parinti sufera de aceasta afectiune. Gingiile sensibile pot fi si rezultatul unui periaj agresiv sau a accidentarii acestora in mod frecvent.

Cand stiu ca am depunderi de tartru ce vor cauza gingivita ?

Depunerile de tartru se vad cu ochiul liberm la inceput. Tartrul este denumit si ca “ piatra dentara “ si este o depunere de culoare galbuie la baza dintilor, neindepartat, se depune sub gingie, de aici apare si retractia gingivala.

Sunt adevarate batai de cap aceste depuneri deoarece cauzeaza un aspect neplacut al zambetului si, de asemeanea, poate cauza si mirosuri neplacute.

 

De unde ma pot informa cu privire la o igiena orala optima?

Pentru a putea primi informatiile de care aveti nevoie cu privire la o igiena corecta este esential sa vizitati un medic stomatolog. Numai acesta va poate recomanda cum sa va ingrijiti dantura si gingiile si sa va sfatuiasca cu privire la produsele pe care ar trebui sa le folositi pentru a va putea pastra sanatatea bucala.

Medicii stomatologi recomanda periute speciale in functie de nevoile dumneavoastra, astfel incat sa va ajute sa va pastrati dantura si gingia sanatoase si sa nu agravati situatia. O periuta necorespunzatoare poate afecta gingia si sa favorizeze deteriorarea acesteia. De asemenea, medicul specialist va va recomanda folosirea unei ate dentare si a unei paste de dinti potrivita.

Ce fel de tratamente exista pentru gingivita?

Gingivita, fiind o faza incipienta, se trateaza foarte usor. Medicul stomatolog, in primul rand, va va indeparta depunerile de tartru, curatand dintii intr-un mod profesionist. Nu mereu se va putea face aceasta curatare intr-o singura sedinta. Dupa ce dintii au fost curatati eficient de catre medicul specialist, dumneavoastra trebuie sa ii urmati recomandarile pentru a avea grija optim de dantura.

Tartrul formeaza placa bacteriana. Aceasta este foarte periculoasa deoarece, in timp, va duce la pierdere dintilor. Este foarte greu de indepartat de catre dumneavoastra acasa, ceea ce puteti face este sa preveniti aparitia acestuia printr-o igiena optima.

Cum imi pot pierde dintii de la o simpla inflamare a gingiilor?

Dintii nu se vor pierde din cauza inflamarii gingiilor. Inflamarea acestora este un semn ce va indica faptul ca e timpul sa mergeti de urgenta la dentist. Aceasta reactie a gingiilor reprezinta o modalitate de protejare. In momentul in care bacteriile sunt depuse pe dinti, gingiile se retrag si se umfla pentru a se proteja, mai tarziu desprinzandu-se de pe dinti. In spatial format intre gingie si dinti se vor acumula bacterii care vor afecta radacina acestuia, intr-un final cauzand ruperea acestuia. De retinut faptul ca gingivita este primul semn, aceasta va avertizeaza ca aveti depuneri masive de tartru.

Cand trebuie sa merg la medicul stomatolog?

Vizita unui cabinet stomatologic trebuie efectuata periodic, nu numai cand observati nereguli. Exista carii sau afectiuni pe care dumneavoastra nu le puteti observa. Numai medicul stomatolog poate pune un diagnostic si este esential sa il vizitati cat de des puteti pentru a va pastra sanatatea orala. De cele mai mult ori, oamenii consulta un medic dentist cand simt o durere, iar acest lucru este gresit, pentru ca daca va doare un dinte din cauza unei carii, inseamna ca aceasta este destul de adanca incat sa atinga nervul. In acest caz, va fi o interventie mai complicate si cariile detare sunt periculoase deoarece se pot extinde si la alti dinti. De asemenea, multe persoane viziteaza un specialist din cauza aspectului inestetic al dintilor.

Tartrul este primul semn ca nu ati avut grija corespunzator de dintii dumneavoastra si trebuie  sa il indepartati imediat pentru ca se poate forma placa bacteriana ce va va aduce complicatii, in viitor cauzand pierderea dintilor, daca nu apelati la gingivita tratament.

Mai pot risca sa am depuneri de tartru daca l-am indepartat?

Da. Tartrul indepartat este doar o curatare profesionista a bacteriilor de pe dinti. Dupa ce a fost indepartat, daca nu avem grija de dintii si de gingiile noastre, acesta poate reaparea. Dupa curatarea dintilor de catre medicul stomatolog, dumneavoastra trebuie sa urmati sfaturile specialistului pentru a putea sa va preveniti viitoarele depuneri. Printr-un periaj corespunzator si folosirea de produse optime va vor ajuta sa va pastrati dintii curati sis a va mentineti sanatatea orala.

Chiar daca urmati o igiena orala corespunzatoare si folositi produse recomandate, nu trebuie sa neglijati vizita la un cabinet stomatologic. Parodontoza este o boala ereditara si chiar daca aveti grija de dantura dumneavoastra, aceasta se poate manifesta daca in familie ati avut cazuri.

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram