„Cum poţi deveni interpret al naturii?”

11 septembrie 2013

La Neptun, 17 persoane - studenţi, reprezentanţi ai diferitelor societăţi de organizare evenimente şi colaboratori Mare Nostrum au participat joi, 5 septembrie la workshop-ul intitulat “Cum poţi deveni interpret al naturii?”, organizat în cadrul proiectului “Natura mai aproape de tine – traseu tematic în Pădurea Dumbrăveni”.
Agenda întâlnirii a cuprins două secţiuni. Una de prezentare a metodei interpretării naturii, susţinută de Angelica Iosif, coordonator proiect din partea ONG Mare Nostrum, care a vorbit despre însemnătatea interpretării naturii şi ce presupune această metodă. Cel mai important în interpretare este faptul că trebuie să se cunoască foarte bine, de la începutul ghidajului, cu ce rămâne vizitatorul la plecarea din aria protejată şi ce experienţă se alege a se realiza pentru el.
Angelica Iosif a declarat că: “prin interpretare se urmăreşte provocarea vizitatorului la gândire, la contemplaţie şi presupune să relevăm fapte şi aspecte mai puţin mai cunoscute”. Tot ea a prezentat şi exemplificat cele două metode de interpretare: personală şi non–personală, dar şi ce trebuie să faci pentru a deveni un bun interpret al naturii. Aceasta nu a omis şi ceea ce ar trebui să facă un bun interpret înainte de plecarea pe traseu, în timpul ghidajului şi după ce a terminat.
O altă secţiune a workshop-ului a abordat un subiect foarte important în ceea ce priveşte interpretarea naturii, şi anume comunicarea. Mihaela Cândea, expertul resursă din partea ONG Mare Nostrum, a amintit principalele tipuri şi forme de comunicare şi a declarat că: „accentul se pune pe cea interpersonală şi cea nonverbală, care sunt cele mai importante în interpretarea naturii. Ce spui contează 7%, cum spui – 43% şi ce arăţi – 50%, aceasta din urmă reprezentând cea mai importantă componentă şi care primează în cazul interpretării naturii.”
S-a mai discutat despre barierele în comunicare, dar şi despre gesturile, vestimentaţia, expresia feţei, fiind cunoscut faptul că privirea reprezintă fereastra sufletului, iar zâmbetul întotdeauna aduce un plus de efect pozitiv asupra receptorilor.
Workshop-ul s-a terminat cu o serie de întrebări şi răspunsuri din partea participanţilor.
Proiectul “Natura mai aproape de tine – traseu tematic în Pădurea Dumbrăveni” este un proiect finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram