fbpx

Cum ne pot afecta traumele copilăriei viaţa de adult? Sfaturi conform psiholog din cadrul Clinicii Puterea Mintii

Majoritatea copiilor experimentează episoade traumatice. În anumite cazuri aceştia îşi reamintesc clar întregul episod, în timp ce alţii au amintiri blurate sau chiar nu au amintiri. De cele mai multe ori, în cazul episoadelor cu adevărat traumatizante, creierul şterge complet din memorie acest eveniment, astfel încât noi să ne putem continua liniştiţi viaţa.

Totuşi, aceste traume au efecte negative asupra comportamentului şi personalităţii noastre, afectându-ne viaţa. Dacă doreşti să resimţi cu adevărat o schimbare în viaţa ta, vindecă-ţi traumele copilăriei.

În cazul în care consideri că aceste episoade nefericite ale copilăriei tale nu îţi afectează viaţa, în acest articol îţi vom oferi câteva sugestii despre modul în care traumele te-au schimbat.

Comportamentul

Anumite tipuri de comportament sunt corelate cu traumele din copilărie. Persoanele care au experimentat aceste episoade prezintă diferite tipuri de comportament, în funcţie de personalitate. Aşadar, în timp ce anumite persoane sunt extrem de furioase şi agresive, alte persoane sunt speriate şi suferă deseori atacuri de panică sau chiar depresie. Caracteristicile celei din urmă categorii sunt din ce în ce mai frecvente. Aceste tipuri de comportament pot afecta în totalitate calitatea vieţii.

Tipurile de comportament menţionate anterior sunt de cele mai multe ori caracterizate ca şi comportamentul victimei. Pe o perioadă lungă de timp, acesta poate aduce complicaţii asupra sănătăţii individului, precum: afecţiuni la nivelul inimii sau ale sistemului digestiv. Aşadar, este extrem de important să îţi vindeci toate aceste traume, înainte de a fii mult prea târziu.

Relaţiile cu cei din jur

Persoanele care au experimentat episoade traumatice intense în trecut, vor prezenta anumite probleme cu relaţionarea şi comunicarea cu cei din jur. Astfel, aceste persoane consideră că este dificil să ai o relaţie interumană de lungă durată. De cele mai multe ori anumite tipuri de relaţii vor fii afectate, printre care se numără:

Relaţiile de prietenie

În anumite cazuri, relaţiile de prietenie nu vor putea fii de lungă durată, din cauza comportamentului tău. Prietenii nu vor putea înţelege anumite situaţii în care vei reacţiona în anumit fel sau tipul de comportament pe care îl afişezi faţă de ei. În cazul în care simţi că prietenii te ignoră, câteodată este cel mai bine să cauţi ajutor specializat şi să depăşeşti aceste situaţii. Poate acei prieteni nu au fost niciodată acolo pentru a te sprijinii în demersul tău de a-ţi vindeca propriile traume.

Totodată, şi relaţiile de la locul de muncă vor avea de suferit. Probabil că vei considera abuzurile de la locul de muncă fiind normale, însă este important să îţi cunoşti drepturile şi îndatoririle cu exactitate înainte de a începe jobul în cadrul unei anumite companii.

Relaţiile amoroase

Câteodată traumele din copilărie se reflectă în modul în care ne alegem partenerii de viaţă, precum şi în comportamentul pe care îl afişăm faţă de aceştia. De cele mai multe ori, persoanele care au suferit de traume în copilărie, au sfârşit în relaţii abuzive sau toxice. Astfel, este indicat că înainte de a începe un nou capitol din viaţa ta, alături de un partener, să îţi vindeci traumele din copilărie.