Cum combatem daunatorii si bolile produse de acestia? Solutii de la specialistii in domeniu

21 decembrie 2018
Autor:
Fortin

In cazul diverselor culturi sau depozite de culturi se poate opta pentru o serie de modalitati de combatere a daunatorilor si a bolilor. Cele mai raspandite doua optiuni sunt varianta chimica si cea biologica.

Vom dezbate, in cele ce urmeaza, principalele caracteristici, avantaje si riscuri combatere daunatori prin metode chimice. Fie ca vorbim de producatori sau de simple gospodarii, identificarea modalitatilor potrivite pentru combaterea daunatorilor este esentiala pentru siguranta productiei.

Controlul chimic al daunatorilor

Pesticidele chimice sunt adesea folosite pentru a controla bolile, daunatorii sau buruienile. Controlul chimic se bazeaza pe substante toxice care actioneaza asupra daunatorilor implicati. Daca pesticidele sunt aplicate pentru a proteja plantele impotriva daunatorilor, bolilor sau excesului de buruieni, vorbim de produse de protectie a plantelor.

Eforturile de protejare a culturilor au inceput cu secole in urma. Chinezii, in jurul anului 1200 i.e.n, foloseau cenusa de tei si lemn pentru a distruge parazitii. Romanii au folosit la inceput sulf si bitum, o substanta derivata din titei. Substante precum nicotina din tutun au fost folosite din secolul al XVI-lea si ulterior s-a recurs la substante precum cupru, plumb si mercur. Doar dupa cel de-al doilea razboi mondial a inceput utilizarea pesticidelor chimice in forma cunoscuta noua azi, iar in prezent exista sute de produse disponibile pentru utilizare in agricultura si horticultura.

Pesticidele sunt grupate in cinci categorii principale, in functie de scopul pentru care sunt de obicei aplicate. Primul grup este reprezentat de fungicide, care actioneaza impotriva ciupercilor, apoi de erbicide, care sunt folosite impotriva buruienilor. Erbicidele sunt preluate de frunze sau radacini, facand astfel ca planta sa moara. Urmeaza insecticidele care, dupa cum sugereaza si numele, distrug insectele daunatoare, iar apoi exista acaricidele care protejeaza plantele de acarieni. In cele din urma mentionam nematocidele destinate eliminarii unor tipuri de viemi cilindrici.

Avantajele pesticidelor

Utilizarea pesticidelor este larg raspandita, datorita costului relativ scazut, a usurintei cu care pot fi aplicate si a eficacitatii acestora. Pesticidele sunt, in general, cu actiune rapida, ceea ce limiteaza daunele produse culturilor.

Vom discuta, in cele ce urmeaza, despre principalele caracteristici ale pesticidelor. In primul rand, aceste produse sunt adesea nu doar toxice pentru organismele pentru care au fost destinate, ci si pentru altele. Pesticidele chimice pot fi subdivizate in doua grupe: pesticide neselective si selective. Produsele neselective sunt cele mai daunatoare, deoarece ucid tot felul de organisme, inclusiv specii inofensive si utile. De exemplu, exista erbicide care ucid atat buruienile cu frunze largi, cat si ierburile, iar asta inseamna ca ucid aproape toata vegetatia.

Pesticidele selective au un domeniu mai limitat. Acest produse ne va scapa de daunatorul tinta, de boala sau de buruieni insa alte organisme nu sunt afectate. De cele mai multe ori, este nevoie de o combinatie de mai multe produse, dat fiind faptul ca aproape toate produsele permise sunt selective si astfel controleaza doar o gama limitata de daunatori.

Un dezavantaj al pesticidelor chimice este rezistenta. Pesticidele sunt adesea eficiente doar pentru o perioada scurta de timp, pe un anumit organism. Organismele pot deveni imune la o substanta, deci nu mai au efect. Partea buna este ca pe piata exista o multitudine de produse, astfel incat se va opta pentru inlocuirea produsului cu unul la care daunatorul nu este imun.

De avut in vedere la momentul utilizarii de pesticide este faptul ca acestea au tendita de acumulare. Spre exemplu, daca plantele pulverizate cu pesticid sunt consumate de un alt organism, substantele pot fi transferate in lantul alimentar. Cu toate acestea, treptat, acest risc a fost combatut, deoarece noile generatii de substante trebuie sa aiba capacitatea de a se descompune rapid, astfel incat riscul de acumulare este diminuat.

Specialistii te ajuta sa achizitionezi substanta potrivita pentru combatere daunatori

Specialistii de la pesticide-az.ro recomanda alegerea cu grija a pesticidelor pentru obtinerea unor rezultate multumitoare. De asemenea, recomandarea este de a avea grija la modul in care se manevreaza substantele, pentru a nu fi pusa in pericol sanatatea sau viata oamenilor.

Mai multe detalii despre metodele de combatere daunatori puteti gasi pe siteul pesticide-az.ro.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram