Cum alegi jucariile de bebelusi in functie de varsta?

Se spune ca prima si cea mai frumoasa “jucarie a copilului este parintele, un lucru cat se poate de adevarat. Insa pe langa parinte, copilul mai are nevoie, o data cu cresterea in varsta si de o jucarie adevarata, care sa se potriveasca nevoilor sale, cerintelor, preferintelor, care sa ii capteze atentia, sa ii stimuleze simturile, sa il ajute in dezvoltarea cognitiva si senzoriala.

Desi exista numeroase obiecte pe care parintii le pot gasi in propriul camin si pe care le pot folosi ca si jucarii pentru cel mic, fara a mai cheltui bani, jucarii care sa il ajute sa evolueze in propriul lui ritm, cea mai inspirata alegere o reprezinta oferta de jucarii bebelusi care sunt menite sa ii atraga pe cei mici si sa le dezvolte inteligenta si spiritul ludic.

Jucarii potrivite pentru bebelusi cu varsta 0-12 luni

Pana sa implineasca 6 luni, bebelusilor le place sa urmareasca totul cu privirea, sa se bucure de ceea ce ii inconjoara, sa observe culorile, sa atinga diverse lucruri, sa se joace cu propriile manute sau picioruse. Jucariile moi, cartile de vinil, inelele gingivale, jucariile care fac lumini si sunete sunt perfecte pentru copiii care nu au implinit inca varsta de 6 luni. Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 1 an prefera jucariile din lemn, cu roti, cuburi de lemn, dar si jucariile pe care sa le impinga sau sa le traga dupa ei.

Copiii doresc sa experimenteze, sa exploreze, sa vada tot ceea ce este in jurul lor, sa se bucure de clipe petrecute cu parintii, sa se joace cu fratii, sa foloseasca jucariile impreuna cu partenerii de joaca. De aceea, alegerea jucariilor pentru bebelusi ramane strict la latitudinea parintilor care stiu exact ce tip de jucarie se potriveste temperamentului si preferintelor copilului.

Sfaturi pentru parintii care sunt pusi in dificultatea de a alege jucarii bebelusi

Camera copilului nu trebuie sa fie plina cu jucarii pana la refuz inca de cand acesta nici nu a venit pe lume. Jucariile se mai aleg si in functie de personalitatea copilului, de preferinte, de stadiul de dezvoltae in care se afla. Este foarte important ca parintii sa cumpere jucarii adecvate varstei, deoarece copiii isi dezvolta noi abilitati pe parcurs si prezinta interese diferite in functie de stadiile de dezvoltare.

Jucaria potrivita pentru bebelusii de pana la 6 luni este texturata, usor de tinut, moale, senzoriala, colorata, eventual lumineaza si scoate sunete discrete. Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 luni sunt mai activi si au nevoie de jucarii potrivite pentru stadiul lor de dezvoltare.

In orice caz, jucariile pentru bebelusi trebuie sa fie sigure, usor de folosit, sa nu le cauzeze acestora niciun rau, iar parintii sa stea linistiti atunci cand cei mici se joaca cu jucariile de bebelusi cumparate. De asemenea, cand acestia se joaca cu jucariile, parintii trebuie sa acorde o mare atentie comportamentului copilului, sa vada daca il incanta jucaria, daca il oboseste prea tare, daca are nevoie de o pauza sau daca nu cumva ar trebui sa schimbe modelul de jucarie oferita.