Cum alegi garnitura potrivita

31 mai 2018
Autor:
Digital Metrics

Garniturile joaca un rol important in viata noastra de zi cu zi. Acestea se afla la baza tuturor mecanismelor, de la simple dispozitive, la motoare si multe altele. Garniturile au rolul de a preveni scurgerile de apa, gaz, aer si a multor alte fluide in orice situatie comerciala si industriala.

Deoarece acestea sunt importante in functionarea corecta a unei game largi de produse si masini, alegerea garniturilor potrivite este esentiala in proiectare. Iata cateva sfaturi pentru a alege garnitura perfecta.

1. Cunoasteti configuratiile garniturilor si aplicatiile acestora

Cele mai multe defectiuni ale garniturilor apar atunci cand apar presiuni inegale asupra suprafetelor care se imbina. Prin urmare, inainte de a consulta un expert pentru a alege garnitura potrivita, trebuie sa cunoasteti fiecare detaliu despre locul unde va fi amplasata garnitura. Trebuie sa stii detalii privind temperatura, presiunea si proprietatile corozive ale lichidului care este oprit sa tasneasca cu ajutorul garniturii. Odata ce stiti aceste detalii, puteti trece la selectarea materialului si a formei garniturii.

2. Materialul din care este realizata garnitura

Alegerea materialului este urmatorul pas. Iata cele patru materiale principale utilizate in fabricarea garniturilor si caracteristicile lor generale:

Elastomeric

• Incompresibil, extensibil, impermeabil si elastic

• Poate fi deformat dar niciodata redus in volum

• Fabricat din diverse materiale, inclusiv CP, EP, IIR, neopren si cauciuc natural

Fibre

• Multe tipuri diferite, toate cu proprietati unice, inclusiv Fiber Carbon, MMMF, fibra de Sticla, PTFE (Teflon) etc

Nemetalice

• Aceste garnituri sunt usor de comprimat sub presiunea de strangere a suruburilor mici.

• Folosite in flanse de teava, schimbatoare de caldura si garnituri de supape compresor

• Foarte rezistente la socuri

Metalice

• Fabricate dintr-un singur metal sau o combinatie de materiale metalice, in diferite forme si marimi

• Excelent la temperaturi mari si presiune ridicata

3. Evaluarea rezistentei chimice

Inainte de a alege din materialele de mai sus, este esential sa intelegeti nivelul de rezistenta chimica pe care o va impune garnitura. Proprietatile corozive ale lichidului continut de recipientele pe care garnitura le izoleaza joaca un rol important in alegerea dumneavoastra. De exemplu, cauciucul nitrilic (NBR) este destul de rezistent la ulei, dar este recomandat pentru utilizarea cu fluide oxidante. La randul lor, garniturile sunt perfecte pentru aproape toate mediile, dar nu poate suporta metalele alcaline topite si fluorul.

Pe langa garniturile clasice, in special, in industria auto, se folosesc garnituri speciale de etansare, numite simeringuri. Aceste simeringuri, cum sunt simeringuri de la Simergy,  se monteaza cu ajutorul unui inel. Ele se utilizeaza la o masina in scopul etansarii arborilor din interiorul motoarelor sau a altor piese care trebuie sa fie izolate fata de exterior.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram