Cum a foslosit Greenpeace social media impotriva Barbie?

22 decembrie 2011
Autor:
dowmedia08

BarbiePoate una dintre cele mai bune campanii de social media din 2011 a fost cea demarata de binecunoscuta organizatie Greenpeace impotriva producatorului de jucarii Mattel.  Campania numita sugestiv „Barbie it’s over!” a vizat politicile neglijente adoptate de Mattel in defrisarile din Indonezia, paduri din care compania isi extragea materia prima pentru ambalajele colorate ale produselor sale. Conform celor de la Greenpeace, exploatarea neglijenta duce la distrugerea ecositemului unor specii pe cale de disparitie, cum ar fi tigrii, urangutanii sau elefantii care traiesc in zona.

Organizatia non-guvernamentala a creat un site in care descrie prin materiale foto, video si text pericolul pe care il reprezinta politica de exploatare a padurilor asupra speciilor din zona si cere insistent oamenilor sa ia atitudine, punand la dispozitie o serie de link-uri prin care cei care doresc sa se implice pot scrie direct managerilor de top ai Mattel pentru a le cere socoteala pentru dezastrul ecologic de care sunt responsabili de dragul imaginii.

Materialul video de mai jos explica foarte grafic consecintele exploatarii iresponsabile a padurilor din Indonezia de catre producatorii de jucarii. Aici, pe langa cei de la Mattel sunt vizate si alte brand-uri  apreciate de copii, cum ar fi Disney sau Lego. Pentru a completa imaginea asupra distrugerii mediului, Greenpeace a publicat si o serie de poze explicite care ilustreaza perfect ceea ce se intampla.

Piesa de rezistenta a campaniei, cea care a asigurat elementul viral, este un material video al carui protagonist este Ken, partenerul lui Barbie care, afla cu stupoare despre distrugerile provocate de Barbie pentru a-si mentine imaginea. Atitudinea impotriva mediului adoptata de Barbie il face pe Ken sa se desparta de ea si sa nu mai doreasca vreo legatura cu cea care i-a fost partenera nedespartita de-a lungul atator ani. Materialul este prezentat sub forma de interviu cu jumatatea masculina a celebrei papusi, fiind intitulat „Ken se desparte de Barbie”. Inca din prima zi, video-ul a devenit viral atragand peste 180.000 de vizualizari pentru versiunea in limba engleza. Succesul inregistrat a determinat adaptarea materialului pentru inca 18 limbi, ceea ce i-a asigurat un impact si mai consistent.  Astfel Ken a ajuns sa fie imaginea campaniei anti-Barbie, responsabilii de comunicare ai Greenpeace dovedindu-si inca o data iscusinta si abilitatea de a transmite mesajele exact catre receptorii care trebuiau sa le auda.

Valurile create de Greenpeace i-au fortat pe reprezentantii Mattel sa iasa la rampa pentru a rapsunde acuzatiilor aduse. De asemenea, compania a emis un comunicat oficial prin care isi revizuieste politicile de exploatare a lemnului si promite o serie de masuri menite sa contribuie la protectia mediului.

Greenpeace se dovedeste a fi o organizatie foarte vigilenta si agresiva atunci cand vine vorba de exploatarea irationala a resurselor de catre corporatii si reuseste de fiecare data sa obtina schimbarile de politici pe care le vizeaza. Organizatia loveste intotdeauna brand-ul in locul in care il doare cel mai tare, in imaginea sa publica. Abordarea s-a dovedit intotdeauna eficienta. Sa nu uitam de campania impotriva Nestle care s-a desfasurat dupa acelasi tipar.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram