Cubul pentru realitate virtuala cu imersie –solutie moderna pentru instruirea specialistilor si monitorizarea de la distanta a infrastructurilor critice

14 august 2015

„Polul de competitivitate pentru cresterea productivitatii economice prin folosirea inovativa a realitatii virtuale, in scopul furnizarii de servicii pentru infrastructurile critice – CREVIS” este unul dintre principalele proiecte de Cercetare & Dezvoltare derulate in regiune ce urmareste crearea primului Centru de Excelenta din Europa dedicat monitorizarii infrastructurilor critice.

Cele mai moderne solutii tehnologice au fost identificate si vor fi utilizate pentru monitorizarea infrastructurilor critice si instruirea specialistilor din domeniu. Astfel, cubul pentru realitate virtuala cu imersie care va face parte dintr-un laborator de ultima generatie, este un sistem de tip „CAVE” (Cave Automatic Virtual Environment), care este in prezent unul dintre cele mai performante sisteme de vizualizare tridimensionala (3D), imbunatatind semnificativ modul in care utilizatorii pot vizualiza, naviga si interactiona in mediile virtuale. Sistemul de tip CAVE –camera virtuala 3D ofera numeroase avantaje: imbunatatirea senzatiei de imersie, obtinerea unor imagini stereoscopice de inalta definitie, camp de vizualizare larg, posibilitatea de vizualizare individuala sau colectiva (mai multi utilizatori pot colabora, experimenta si interactiona simultan).

Camera virtuala 3D este un mediu imersiv si interactiv in care participantii sunt inconjurati de imagini virtuale si sunet 3D. Acestia au posibilitatea de a manevra si de a atinge obiectele din mediul virtual creat. Cu ajutorul echipamentelor de urmarire a miscarii si a altor dispozitive de realitate virtuala (manusa virtuala, joystick, HMD (Head Mounted Displays) etc.), mediul virtual creat va permite imersia utilizatorului. Practic acest mediu reprezinta o replica a unei camere adevarate si este la ora actuala experienta cea mai avansata de simulare si interactiune existenta pe piata de realitate virtuala.

Camera virtuala va permite simulari ale unor medii reale (infrastructuri critice) care sunt foarte greu de analizat si de monitorizat in conditii obisnuite si nu pot fi reproduse cu usurinta din cauza costurilor mari de replicare sau a altor factori restrictivi (sunt greu accesibile din punct de vedere al localizarii, au o dimensiune redusa sau foarte mare etc.).

In acest mediu virtual imersiv vor fi realizate simularile create de catre specialistii din laboratoarele de dezvoltare de programe software si continut aplicativ si se vor testa prototipurile virtuale si simularile realizate individual sau in colaborare, de catre membri ai Polului CREVIS. De asemenea aici se vor putea organiza instruiri pentru utilizarea produselor inovative realizate in cadrul proiectelor de cercetare-dezvoltare. La instruirile organizate in cadrul centrului vor putea participa atat specialistii din echipele de cercetare-dezvoltare ale membrilor Polului CREVIS, cat si specialisti din alte organizatii (clienti care vor achizitiona produse si servicii dezvoltate in cadrul proiectului).

Cubul pentru realitate virtuala cu imersie reprezinta unul dintre principalele rezultate care vor contribui la asigurarea sustenabilitatii proiectului. Pe viitor aici se vor putea realiza cercetari tehnologice, camera virtuala fiind un sistem modular care va permite integrarea ulterioara si a altor echipamente de ultima generatie care vor aparea pe piata.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram