fbpx

Criticul de arta Maria Rus Bojan premiat in Olanda

Monografia “Whispers, Ulay on Ulay”, (Soapte, Ulay despre Ulay) avand-o ca principal autor pe criticul de arta de origine romana Maria Rus Bojan, alaturi de scriitorul american Alessandro Cassin si alti contributori, a fost distinsa vineri 18 Septembrie, la Amsterdam, cu prestigiosul premiu al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta.

Nominalizata de un juriu de specialitate in urma unei selectii riguroase dintr-un numar de 300 de publicatii aparute in Olanda intre 2013-2015, volumul publicat de editura Valiz Amsterdam in 2014 a fost votat de cei 185 de membrii ai sectiunii olandeze a AICA, asociatie alcatuita din critici si istorici de arta, curatori si directori ai marilor muzee olandeze.
Juriul, compus din Edna Van Duyn, fost director pentru publicatii al De Appel Amsterdam, Nat Muller, curator international independent din Rotterdam si Wieteke van Zeil, redactor de specialitate al ziarului Volkskrant, au motivat acordarea premiului volumului “Whispers, Ulay on Ulay”, astfel: „Editorul Maria Rus Bojan a realizat un volum generos care prezinta o documentare cronologica extinsa pe parcursul a mai mult de 40 de ani de creatie artistica, luand in considerare atat filozofia artistica personala a lui Ulay, cat si principiile sale etice si existentiale. In ciuda practicii artistice introvertite si contemplative a lui Ulay, editorul a realizat un volum cu alura internationala dorind sa aduca la cunostinta publicului larg lucrarile mai putin cunoscute ale artistului, care i-a fost timp de mai multi ani partener profesional si de viata celebrei artiste Marina Abramović . Cartea subliniaza dezvoltarea creativa a lui Ulay, atat in relatie cu actualele sale preocupari cat si cu ultimele decenii ale istoriei artei secolului XX”.
Nascut in Germania, in 1943, Uwe Frank Laysiepen alias Ulay este unul dintre cei mai radicali si inovatori artisti din generatia sa, fiind, alaturi de Marina Abramović in anii 1970 fondator al disciplinelor numite ”performance art” si “body-art”. Adesea criticat pentru manifestarile sale artistice provocatoare, pana de curand, arta sa deschizatoare de drumuri a ramas in mare parte nedescoperita. Desi timp de 45 de ani si-a pus amprenta in istoria artei, evolutia sa este rezumata de cele mai multe ori la perioada in care a colaborat, respectiv intre 1976 si 1988 cu Marina Abramović, artista declarata anul trecut de Revista Art Review, drept cea mai importanta si influenta artista femeie din lume.
Momentul reintilnirii dintre cei doi artisti prilejuit de expozitia Marinei Abramović ”The Artist Is Present” la Muzeul de Arta Moderna (MOMA) din New York, inregistrat pentru filmul documentar cu acelasi titlu, a devenit viral pe toate retelele de socializare din lume depasind toate recordurile de vizualizari pentru un performance de arta contemporana.

Stabilita la Amsterdam din 2003, Maria Rus Bojan este una dintre cele mai cunoscute curatoare internationale de origine romana. In 2008 a pus bazele MB Art Agency, o platforma care prin diverse servicii profesionale creeaza colaborari si relatii intre artisti, muzee, institutii de arta si colectionari. Intre 1994-1999, a fost curator al Muzeului de Arta din Cluj-Napoca si intre 1999 si 2003 director general al Fundatiei Culturale Sindan in Bucuresti. A avut o contributie semnificativa in lansarea la nivel international a unei intregi generatii de artisti romani printre care: Victor Man, Adrian Ghenie si Ciprian Muresan la inceputul anilor 2000.
In 2011 a fost co-curator al expozitiei “Performing History”, pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia.
Din 1995 este membru al sectiunii romane a Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta (AICA) si din 2005, membru international al AICA Olanda. In 2013 a fost invitata sa faca parte din Comitetul de Achizitii pentru Rusia si Europa de Est (REEAC) al Tate Modern, cel mai recent proiect sustinut in aceasta calitate fiind cercetarea si participarea pictorului Cornel Brudascu la expozitia ” The World Goes Pop”, deschisa in 15 Septembrie la Londra.