Cresti tuia? Iata ce trebuie sa stii despre acest gen de conifere!

21 decembrie 2023
Autor:
Content SEO

Tuia, cunoscut si sub denumirea de Arborvitae, este unul dintre cei mai des folositi arbusti de peisaj. Desi sunt folositi, de cele mai multe ori, in formarea de garduri vii, arbustii de tuia pot fi utilizati intr-o varietate de forme pentru a oferi culoare vesnic verde in designul peisajului.

​Ce specii de tuia exista?

Cea mai comuna si traditionala specie de Arborvitae este Tuia occidentalis, denumit si soiul standard, de gradina. Acesta a fost intens utilizat in ultimii 50 de ani, pana cand a fost dezvoltat un nou soi, tuia verde smarald (sau thuja smaragd). Noul soi este mai des folosit in zilele noastre, deoarece ramane mai strans. De asemenea, este mai putin predispus la rupere atunci cand ramurile sunt acoperite de zapada.

Exista, de asemenea, un alt soi, de care multi proprietari de gradini nu stiu. Thuja plicata Atrovirens, denumita si tuia gigantica, aceasta fiind o specie de tuia cu crestere rapida si cu o forma piramidala densa, a carei inaltime poate ajunge la pana 20 de metri.

​Cum trebuie plantati tuia?

Arbustii de tuia au nevoie de spatiu pentru a dezvolta un sistem radicular adecvat. Daca doresti sa dezvolti un gard viu de tuia, ar trebui sa plantezi arbustii la o distanta de minim un metru intre ei. Poti lasa chiar mai mult spatiu intre ei, acest lucru ajutand la o dezvoltare mai sanatoasa a arbustilor. Poate dura mai mult pentru ca ei sa se uneasca in timp ce se dezvolta, dar merita pe termen lung. Daca plantezi tuia plicata, ar trebui sa plantezi arbustii la o distanta de minim 1,5 metri intre ei.

​Nu lasa gardul viu sa creasca mai mult decat este nevoie.

Tunderea gardurilor vii necesita forta de munca si poate deveni din ce in ce mai periculoasa cu cat gardul viu creste mai mult. Daca ai nevoie de un gard viu de 2-3 metri, incearca sa-l tunzi macar o data la doi ani. Tunderea gardului viu in mod regulat va mentine varfurile arbustilor mai aspectuoase si va ajuta la reducerea riscului ca acestia sa se descompuna in partea de sus. Daca aceasta sarcina este prea dificila sau periculoasa pentru tine, apeleaza la un gradinar specialist care sa te ajute.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram