fbpx

Copiii din mediul rural viitori antreprenori in comunitatile lor

Junior Achievement implementeaza in scolile din Romania programe de educatie economica, antreprenoriala, financiara şi de orientare profesionala, incepand din anul 1993, iar la nivel mondial, inca din anul 1918. World Vision Romania si Junior Achievement acorda o importanta deosebita si scolilor din comunitatie rurale, care au acces mai redus la informatie, principalele beneficii ale acestui parteneriat fiind accesul la programe moderne de formare continua pentru cadrele didactice, la noi abordari pedagogice si dezvoltarea de noi abilitati pentru copiii din mediul rural unde World Vision Romania implementeaza proiecte.
Initiativa se deruleaza in cadrul Proiectului « Tineri antreprenori pentru mediul rural » implementat de Fundatia World Vision Romania, pentru urmatorii doi ani, in comunitatile rurale din judetele anterior mentionate. Cursurile se lanseaza la Constanta, in perioada 9 -10 noiembrie si continua la Râmnicu Vâlcea, pe 15 -16 noiembrie şi la Cluj-Napoca, pe 22 -23 noiembrie.
Cadrele didactice participante vor invata cum sa lucreze activitatile din programul educațional “Este afacerea mea”, cu cei peste 1100 de elevi, cu varsta intre 12 și 14 ani, din mediul rural, cu scopul de a-i familiariza pe acestia cu notiuni necesare pentru administrarea unei afacerii si pentru a le dezvolta abilitatile de antreprenoriat care sa ii stimuleze in crearea de afaceri folosind resursele locale. Este important ca profesorii sa parcurga acelasi proces de invatare pe care il vor parcurge si elevii cu care vor lucra, de la crearea unei idei pana la punerea acesteia in practica. Participarea in acest program educational inseamna mai multe sanse de reusita in viata pentru elevii de la tara.
Printr-o diversitate de activitati – scenarii, jocuri de rol, dialoguri, lucru in echipa pentru scrierea unui plan de afaceri – copiii se familiarizeaza cu realitatea economica, experimenteaza situatii similare celor din viata reala, invata sa ia decizii rationale si sa actioneze responsabil in folosirea resurselor de care dispun.
Scopul final al programului este ca elevii sa dobandeasca abilitati antreprenoriale pentru a crea si administra o afacere folosindu-se de resurse din comunitatea locala. Necesitatea dobandirii inca din scoala a abilitatilor antreprenoriale s-a facut simtita in intreaga Europa, Consiliul European de primavara din martie 2006 invitand statele membre sa introduca masuri mai ample care sa faciliteze si sa incurajeze spiritul antreprenorial, inclusiv educaţia antreprenoriala.
Antreprenoriatul este inclus in programele scolare nationale pentru invatamantul profesional in majoritatea tarilor europene, cel putin intr-o anumita masura. In unele tari (precum Estonia, Spania si Polonia), participarea este obligatorie, insa, in majoritatea cazurilor, antreprenoriatul este o materie de studiu optionala sau este obligatorie numai in unele parti ale sistemului de invatamant profesional si nu si in altele.
Programele si modulele antreprenoriale ofera elevilor instrumente pentru a gandi creativ, pentru a putea rezolva problemele in mod eficace, pentru a analiza o idee de afaceri in mod obiectiv si pentru a comunica, a stabili legaturi in mediul profesional, a conduce si a evalua orice proiect dat. Elevii se simt mult mai increzatori in ceea ce priveste infiintarea propriei lor afaceri daca isi pot testa ideile intr-un mediu educational propice. Beneficiile educatiei antreprenoriale nu se limiteaza la stimularea infiintarii de intreprinderi, a afacerilor inovatoare si a crearii de noi locuri de munca. Antreprenoriatul este o competenta necesara tuturor, ajutand copiii si tinerii sa devina mai creativi si mai increzatori in orice activitate pe care o intreprind. Rolul World Vision Romania este acela de a facilita educatia copiilor si a tinerilor in scopul bunastarii lor dar si pentru viitorul comunitatii din care acestia fac parte.

World Vision Romania
World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirati de valori crestine, reprezentantii acestui ONG lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. In 22 de ani de prezenta in Romania am ajutat peste 350.000 de copii si adulti, in 200 de comunitati din 8 judete.
World Vision Romania crede in sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras. De aceea deruleaza in comunitatile rurale unde este prezenta programe de lunga durata pentru educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala. Copiilor li se faciliteazã astfel accesul la educatie formala si informala si la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea comunitatii în care traiesc. www.worldvision.ro

Junior Achievement
Junior Achievement România, organizaţie non-profit a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi Junior Achievement – Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip “learning by doing” se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, instituţiile de învăţământ şi suntsusţinute financiar şi cu consultanţă de către comunitatea de afaceri.
www.jaromania.org