fbpx

Climate Diplomacy – despre rolul Diplomatiei in problematica schimbarilor climatice

climate diplomacy

De ce Climate Diplomacy? Schimbarile climatice reprezinta o problema globala si complexa, care se manifesta diferit de la stat la stat, printr-o varietate de caracteristici care tin de regiune, cultura si fondul socio-economic.

Dat fiiind caracterul global al acestei problematici, guvernele si diplomatii trebuie sa aiba un cuvant de spus in aceasta privinta si sa gaseasca un argument convingator, sa creeze parteneriate intre state si organizatii globale, pentru a elabora de comun acord reglementari si modalitati de actiune pentru combaterea acestei probleme.

Pentru a se ajunge la o intelegere cuprinzatoare a particularitatilor problemelor cu care se confrunta fiecare zona in parte, si pentru o accelerare a actiunilor in aceasta privinta este nevoie de o implicare a mai multor actori relevanti in societatile lor, de un dialog intre regiuni pentru a face schimb de viziuni si a crea mai multe grupuri de interese si actiune comuna.

Parteneriatele bilaterale si multilaterale pot servi drept instrumente semnificative pentru depasirea barierelor.

Investitiile in tehnologii cu emisii reduse de carbon reprezinta oportunitati pentru o crestere sustenabila si dezvoltare economica. De aceea este nevoie de implicare, constientizare si suport international pentru tranzactii si investitii pentru transferul tehnologic, de regula de la statele puternic industrializate catre cele mai slab dezvoltate.

Fiecare continent, regiune si respectiv tara, se afla in pozitii diferite, iar consecintele acestei schimbari vor fi diferite si vor avea impact social, politic si eonomic. In acelasi timp, capacitatile de actiune ale acestora sunt diferite, Asia, Africa si Orientul Mijlociu se confrunta cu provocari diferite.

Pentru a atenua impactul schimbarilor climatice este necesara o solutie care poate fi gasita doar prin cooperarea dintre tari, iar asta presupune o consolidare a network-ului diplomatic cu focus pe acest subiect.

 

De unde legatura Climate cu Diplomacy?

Climate Diplomacy este un concept care presupune implicatii geopolitice.

Cand vine vorba de relatii multilaterale, intr-o problematica care este globala, si in care doar cateva state se implica activ, diplomatia este cheia care poate debloca mecanismul de negociere a disputelor si de parafare a solutiilor.

Cei interesati de modul in care elemente si competente din diplomatie pot fi aplicate si in alte domenii de activitate, se pot informa online pe: https://business-diplomacy.ro