Clădirile de birouri boutique din București își păstrează atractivitatea în 2020 pentru chiriași și investitori

11 noiembrie 2020
Autor:
WEBDESK

În acest an, s-au dat în folosință sau sunt în curs de livrare doua clădiri noi de tip boutique, cu finisaje premium și cu suprafață de până în 10.000 mp, situate în zone centrale. Acestea vor avea în total o suprafață de 13.000 mp spații de birouri de clasă A. Anul viitor se estimează că se vor livra încă două clădiri de acest tip cu o suprafață totală de 19.500 mp.

Proiectele livrate în 2020 sunt H Victoriei 109 si Zone 313, iar anul viitor se estimează că se va inaugura Matei Millo Novotel Office si Politehnica Business Tower. Vârful livrărilor pe acest segment de piață a fost înregistrat în 2018, când au fost finalizate șapte proiecte, cu un total de 31.948 mp.

Evolutia spatiilor de birouri

Cine a închiriat spații de birouri în clădiri tip boutique în 2020

Printre chiriașii care au semnat contracte de închiriere sau pre-închiriere în clădiri boutique, în 2020 se numără agențiile de publicitate,  firme de consultanță în afaceri, case de avocatură, firme de constructii, companiile din domeniul IT&C, etc. cum ar fi Skin Media, Just Master Activities, Aktor, S.M.A.P.E., Cegedim RX, Bit Sentinel etc. Suprafețele tranzacționate la închiriere variază între 154 mp și 3.500 mp. Spațiile închiriate și pre-închiriate au cumulat birouri  cu o suprafață totală de 17.150 mp, în primele nouă luni din 2020.

Tranzacția anului pe acest segment de piață în 2020

Astoria Business Center este una dintre clădirile de birouri de tip boutique care a câștigat interesul investitorilor in 2020 prin locația premium – fiind situată în inima Capitalei și prin flexibilitatea spațiilor de birouri de clasă A. În total, acest centru de afaceri are o suprafață închiriabiă de 4.200 mp cu spații de birouri, la care se adaugă o suprafață de 420 mp de terase. Clădirea dispune și de 48 locuri de parcare, amenajate la cele două niveluri de la subsol. Construcția are certificat BREAM Very Good de clădire verde, fiind eficientă din punct de vedere energetic”, precizează consultantul tranzacției Adrian Călinescu de la ESOP Consulting | CORFAC International.

astoria-business-center

Investitorul care a cumpărat centrul de afaceri Astoria Business Center este compania Dona Real Estate. Bugetul de achiziție  a fost de aproximativ 9 milioane euro. Dona Real Estate a intrat pe piața din România prin achiziția de clădiri de birouri de tip boutique și alături de acest imobil mai are în portofoliu clădirile de birouri Izvor 80 Office Building (6.600 mp utili) si Rosetti Business Center (2.600 mp utili).

„Clădirile tip boutique au mai multe avantaje, în această perioadă de pandemie: un trafic mai mic în imobilul și implicit un risc sanitar mai mic, spații mai mici pe etaj, cu mai puțini angajați,  amplasamentul foarte bun, în zone bine poziționate, unde se poate ajunge ușor. Chiar daca piața de birouri trece printr-o perioadă de transformări din cauza COVID-19, pe acest segment se păstrează in continuare interesul atât pentru închiriere cât și pentru achiziție, firma ESOP având în lucru, în diverse stadii de negociere, tranzacții cu clădiri similare”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Despre ESOP

ESOP este una dintre companiile de referință în piața imobiliară din România, numărându-se în rândul primelor 5 companii specializate în segmentul comercial al pieței.

Din 2013, ESOP este membru afiliat al CORFAC International - Corporate Facility Advisors – o alianță de companii imobiliare antreprenoriale angajate să ofere servicii de calitate la nivel local, național și internațional. CORFAC International oferă servicii imobiliare cu o acoperire în 61 de locații din America de Nord și în peste 24  in alte  țări pe plan internațional. În cifre – peste 8.500 de tranzacții anual, cuprinzând 55 mil mp și evaluate la peste 5,2 miliarde $.CORFAC este recomandată de către clienți prin atitudinea antreprenorială a membrilor săi, reflectată într-un nivelul ridicat de implicare și personalizare a soluțiilor pentru parteneri. De-a lungul timpului, membri CORFAC  au asistat companii precum Amazon, Boeing, FedEx, General Electric, General Motors si McDonalds.

Cu peste 18 ani de experiență și una dintre cele mai mari echipe de consultanți pe segmentul spațiilor de birouri, ESOP a tranzacționat în ultimii 3 ani peste 120.000 mp spații de birouri. Printre clienții ce au ales serviciile ESOP de-a lungul timpului se numără companii importante precum: HARMAN Romania, HELLA Romania, IPSOS Interactive Services, Konica Minolta, Lugera & Makler, ENEL, Alcedo, Sygenta, SNC Lavalin, 1 and 1 Romania, Asseco.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram