fbpx

Certificarea Sistemelor de Management: Ce este, de ce este importanta si cum sa obtii una

Certificarea sistemelor de management reprezinta un proces esential pentru organizatii din toate industriile si dimensiunile, ajutandu-le sa isi demonstreze angajamentul fata de calitate, mediu, sanatate si siguranta, securitatea informatiilor si multe altele. Acest articol exploreaza in detaliu certificarea sistemelor de management, de ce este importanta si pasii necesari pentru a obtine una.

Ce este certificarea sistemelor de management?

Certificarea sistemelor de management reprezinta un proces prin care o organizatie este evaluata de catre o terta parte independenta (de obicei o companie de certificare) pentru a verifica daca sistemul sau de management respecta cerintele standardelor internationale relevante. Certificarile cele mai comune sunt cele pentru standarde precum ISO 9001 (managementul calitatii), ISO 14001 (managementul mediului), ISO 45001 (managementul sanatatii si sigurantei ocupationale), ISO 27001 (managementul securitatii informatiilor) si multe altele.

De ce este importanta certificarea sistemelor de management?

Certificarea sistemelor de management ofera o serie de beneficii semnificative pentru organizatii:

Credibilitate si incredere: Obtinerea unei certificari demonstreaza ca organizatia respecta standardele internationale recunoscute, ceea ce creste increderea clientilor, partenerilor de afaceri si a altor parti interesate.

Competitivitate: Certificarea poate oferi un avantaj competitiv pe piata, deoarece poate face ca organizatia sa fie preferata de clienti in fata concurentei.

Eficienta operationala: Procesul de certificare presupune adesea revizuirea si imbunatatirea proceselor interne, ceea ce poate duce la o mai mare eficienta operationala si reducerea costurilor.

Reducerea riscurilor: Certificarea poate ajuta organizatia sa identifice si sa gestioneze mai bine riscurile, inclusiv cele legate de calitate, mediu, sanatate si siguranta sau securitatea informatiilor.

Conformitate legala: In multe cazuri, certificarea este un mod de a demonstra conformitatea cu cerintele legale si reglementarile aplicabile.

Cum sa obtii o certificare a sistemului de management

Procesul de obtinere a unei certificari a sistemului de management poate varia in functie de standardul specific si de organizatie, dar exista cativa pasi generali pe care majoritatea organizatiilor trebuie sa ii parcurga:

Evaluare initiala: Organizatia trebuie sa efectueze o evaluare interna pentru a determina daca sistemul sau de management indeplineste cerintele standardului dorit. Aceasta poate implica identificarea deficientelor si dezvoltarea unui plan de actiune pentru a le corecta.

Documentare si implementare: Organizatia trebuie sa creeze si sa implementeze toate politicile, procedurile si procesele necesare pentru a indeplini cerintele standardului.

Audit intern: Organizatia ar trebui sa efectueze audituri interne periodice pentru a verifica conformitatea cu propriile politici si proceduri, si pentru a identifica si corecta orice probleme.

Selectarea unui organism de certificare: Organizatia trebuie sa aleaga o companie de certificare acreditata care sa efectueze auditul de certificare. Alegerea unei companii de certificare de incredere si bine cunoscuta este esentiala pentru a obtine o certificare credibila.

Audit de certificare: Un auditor de certificare independent va efectua un audit detaliat pentru a verifica daca sistemul de management respecta cerintele standardului. Acesta poate include interviuri cu angajatii, revizuirea documentelor si inspectii la fata locului.

Obtinerea certificarii: Daca organizatia trece cu succes auditul de certificare, ea va primi certificarea oficiala care atesta conformitatea cu standardul respectiv. Certificarea este de obicei valabila pentru o perioada limitata si necesita audituri periodice de supraveghere pentru a mentine certificarea.

Mentinerea si imbunatatirea: Organizatia trebuie sa continue sa isi mentina si sa imbunatateasca sistemul de management in timp pentru a ramane conforma cu cerintele standardului.