fbpx

Cele mai comune comisioane bancare și cum le poți evita

Păstrarea banilor într-o bancă poate fi costisitoare deoarece anumite instituții bancare percep comisioane pentru mai multe tipuri de tranzacții bancomat, de încasare bani în cont, transferuri etc.

Din această cauză, este important să fii atent atunci când realizezi noi tranzacții și să verifici extrasul de cont. Banca îți trimite notificări pentru fiecare comision pe care îl percepe dar, înainte de a opta pentru anumite servicii bancare, asigură-te că te-ai informat despre toate comisioanele cu care ai putea avea de-a face.

Iată un rezumat al celor mai comune taxe pe care le percep băncile – și sfaturi pentru a le evita.

Evită bancomatele atunci când poți – Taxa ATM

Taxele de retragere la bancomate sunt printre cele mai mari comisioane percepute de bănci în zilele noastre, care încă se mai practică și astăzi. Retragerea banilor este uneori inevitabilă, dar o poți înlocui atât în mediul online, cât și în magazine.

Evită retragerea de bani de la ATM-urile altor bănci și utilizează rețeaua de ATM-uri a băncii de la care ai cardul. Astfel, eviți să plătești comisioane mai mari. Consultă website-ul pentru a vedea unde sunt localizate acestea. Majoritatea băncilor oferă aplicații mobile care îți asigură posibilitatea de a transfera bani.

Dacă nu poți găsi un bancomat din rețeaua băncii tale, poți opta pentru retragerea unei sume mai mari de la un alt ATM în locul realizării unor tranzacții multiple. Astfel, vei plăti un singur comision.

Alege operațiunile bancare online

De obicei, este mai rapid, mai ușor și mai ieftin să realizezi operațiunile bancare online. O tranzacție online sau o autoservire sunt asociate cu un comision minim, cu o valoare simbolică, în timp ce o tranzacție în cadrul sucursalei sau asistată de personal – de 10 sau chiar 20 de ori mai mult.

Beneficiază de extras de cont fără costuri

Nu este un secret că aproape totul a devenit digital. Majoritatea băncilor oferă livrarea electronică a extraselor tale lunare în conformitate cu opțiunea pe care ai manifestat-o la deschiderea contractului.

Vei fi inclus în expediere pe hârtie până când renunți la serviciul respectiv. Băncile îți vor trimite prin poștă extrasele de cont, până când le vei acorda permisiunea de a-ți furniza aceste informații numai electronic. Pentru a evita taxa de extras pe hârtie, singura soluție este să optezi pentru extrasele electronice.

Există și excepții

Majoritatea conturilor bancare percep diferite comisioane pentru tranzacții. Există și excepții, precum pachetul LeZero de la OTP. Acesta oferă zero comisioane de deschidere, administrare și utilizare a cardului bancar, precum și zero costuri la plata cu mobilul, prin aplicațiile Apple Pay sau OTPay, sau la administrarea de internet și mobile banking.

Pe lângă aceasta se adaugă o altă serie de avantaje: zero comision de analiză la un eventual dosar de credit de nevoi personale, 50% reducere la comision de analiză dosar credit cu ipotecă sau o dobândă mai bună la creditul de nevoi personale/ipotecar, dacă îți virezi venitul lunar în contul curent al băncii.