Cele 7 mari tipuri de Creatina

27 februarie 2017

Creatina este un aminoacid esențial care menține starea de sănătate și îmbunătățește performanța sportivă. Cu ajutorul creatinei administrată sub formă de supliment alimentar se intensifică arderile de grăsime din corp, se folosește grăsimea ca sursă de energie de către corp, se diminuează țesutul adipos, se cresc reacțiile anabolice, se combat radicalii liberi ce apar din cauza reacțiilor catabolice, se îmbuntățește condiția fizică prin antrenament. Acest supliment alimentar se folosește frecvent de sportivi deoarece le oferă un plus de energie, le crește rezistența și forța musculară, le mărește masa musculară, le susține buna funcționalitate a mușchilor mai mult timp. Creatina vine ca o completare la alimentație și deci dieta este important să fie echilibrată. Sunt mai multe produse ce conțin creatină și care au denumiri diferite: creatina lichidă, creatina tamponată, creatina citrat, creatina nitrat, creatina ethyl ester, creatina HCl sau hidrocloridă. Cea mai populară este creatina monohidrată, aceasta are și un preț mai mic comparativ cu celelalte produse enumerate mai sus.
Creatina monohidrată ajută la sinteza proteinelor, la creșterea în volum a mușchilor, la secreția hormonului de creștere, la îmbunătățirea forței și rezistenței musculare, la scăderea nivelului de colesterol din sânge și deci la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Are în compoziția ei 88% creatină pură și restul apă. Doza este de 5 g pe zi care se poate lua cu 250 ml apă plată.
Creatina lichidă este un supliment alimentar similar cu creatina monohidrată doar că este prezentată într-o formă lichidă. Are aceleași beneficii ca și creatina normală și se spune că se absorabe mai bine. Această formă de creatină este un produs vegetarian, pur.
Creatina citrat conține un ingredient numit acid citric și de aceea are un gust mai bun decât creatina monohidrat. În rest deși se dizolvă mai ușor în apă, este mai solubilă în mediul apos, eficiența sa nu este mai mare decât cea a creatinei monohidrat. Este un supliment alimentar foarte bun, ușor de administrat, cu beneficii în creșterea forței și masei musculare.
Creatina nitrat este un supliment alimentar cu solubilitate mai mare în apă comparativ cu creatina monohidrat. Se spune că îmbunătățește circulația sângelui, nitrații din compoziția ei au efect benefic asupra vaselor de sânge, ajută al dilatarea acestora, la îmbunătățirea fluxului sangvin, la creșterea masei musculare (dacă se fac exerciții de formare cu greutăți). De asemenea această formă de creatină nu afectează stomacul, nu produce efecte secundare de balonare sau tulburări intestinale.
Creatina ethyl ester este comercializată sub formă de pulbere de creatină și are ingrediente (etilul ster) care fac din ea un produs ce trace rapid prin mebranele celulare. Se absoarbe rapid în organism, crește puterea musculară, ajunge direct la celulele musculare, nu creează efecte secundare de retenție de apă, balonare, deshidratare, tulburări intestinale, este mai eficientă decât creatina monohidrat. Părerile sunt împărțițe cu privire la alegerea acestui supliment alimentar, se spune că ar avea efcet de placebo, că eficiența sa nu ar fi atât de mare precum o descrie reclama.
Creatina HCL este mai solubilă în apă decît creatina monohidrată și de aceea se spune că este absorbită mai rapid în fluxul sangvin. Capacitatea ei de absorbție intensă ar reduce efectele secundare de retenție de apă, tulburări digestive și balonare, care pot să apară în cazul folosirii altor tipuri de suplimente de creatină. De asemenea se spune că ar fi mai concentrată decât alte forme de creatină și că oferă mai multă energie pentru mușchi, ceea ce este important pentru realizarea exercițiilor cu greutăți, iar în plus ajută și în recuperarea țesuturilor musculare după antrenament. Prin administrarea creatinei HCL (hidrocloridă) se pot face antrenamente mai intense și mai lungi.
Creatina malat este denumită astfel pentru că are acid malic și alături de creatină oferă beneficii suplimentare comparativ cu creatina monohidrat. Se spune că produsul oferă o creatină cu efect anabolic mai bun, mai stabilă, mai puternică și mai rezistentă. Acest supliment alimentar crește forța musculară, capacitatea de anduranță, oferă mai multă energie, diminuează starea de oboseală și ameliorează durerea creată de spasmele musculare.
Creatina nu se ia cu sucuri de fructe, deoarece astfel se obține creatinină, un produs care afectează rinichii. Pentru dezvolarea musculară se recomandă dozele mici de 2,5 g sau cel mult 5 g creatină. Cel mai bine este să se aleagă creatina clasică, monohidrată, care este folosită mai mult de sportivi și este considerată eficientă în creșterea masei musculare, furnizează energie suficientă pentru realizarea anatrenamentelor și pentru recuperare după efort, reduce surplusul de apă din țesutul muscular, previne acumularea de grăsime, diminuează stratul de țesut adipos, nu provoacă balonare și retenție de apă.
Articol redactat de Body Geek

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram