fbpx

Ce verificări trebuie sa faci la mașina înainte de un drum lung

Vezi ce verificari trebuie sa faci la masina inainte de un drum lung. Pleaca in vacanta fara suprize neplacute!

Vremea caldă de afară îți dă avânt să pleci din oraș și să vizitezi cele mai frumoase locuri ale țării. Fie că vrei să dai o fugă până la mare sau până la munte, drumurile lungi și de cele mai multe ori aglomerate reprezintă adevărate provocări. Despre ele vom vorbi și noi astăzi și îți vom spune care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le verifici la o mașină înainte de a porni la drum.

Verificarea anvelopelor este primordială deoarece acestea sunt singurul lucru contact între vehicul și șosea. Pentru a avea o bună ținută de drum, o direcție precisă, stabilitate și longevitate, nu uita să verifici:

  • Starea generală a anvelopelor – condițiile meteorologice variate pot provoca daune anvelopelor, iar precizia, stabilitatea și longevitatea lor pot fi diminuate. Astfel, înainte de a porni la drum nu uita să verifici starea lor.
  • Uzura anvelopelor – banda lor de rulare are mai mulți indicatori de uzură care îți permit să verifici starea acestora. De asemenea, se spune că atunci când acestea ajung la 50% grad de uzură, încep să-și piardă performanța, aderența pe carosabil și prevenirea fenomenului de acvaplanare.
  • Nu uita de roata de rezervă – în caz de pană, roata de rezervă îți va fi foarte utilă. Așadar, verifică prezența acesteia, dar și presiunea din ea.
  • Presiunea din anvelope – recomandat este să se facă presiunea anvelopelor la rece, însă dacă ai mers deja cu mașina și anvelopele tale sunt calde, trebuie să adaugi 0,3 bari mai mult decât numărul recomandat din fabrică.

Nivelul lichidelor

Primul lichid care trebuie verificat este nivelul uleiului de motor. Acesta permite lubrifierea motorului, sporindu-I astfel eficiența. Așadar, înainte de a pleca la drum verifică nivelul de ulei al vehiculului, la rece, dar și pe o suprafață plană pentru a obține un rezultat precis pe tija de nivel.

Lichidul de răcire este și el esențial pentru că permite menținerea la o temperatură constantă a motorului. Pentru a verifica nivelul acestuia, procedura este identică cu cea de la verificarea nivelului de ulei: trebuie efectuată cu mașina rece și pe o suprafață plană.

Lichidul de parbriz este vital pentru păstrarea unei vizibilitati mai bune în toate condițiile meteorologice. Cel mai bine este să ai în permanență la tine un bidon de lichid de parbriz, mai ales atunci când ai de parcurs mai mulți kilometrii.

Starea ta generală

Condusul pentru o perioadă de timp mai mare și pe un traseu necunoscut este foarte solicitant. Din acest motiv este foarte important să fii odihnit și să nu ai pe lângă tine factori care te-ar putea distrage. De asemenea, nu urca la volan dacă ai consumat alcool și ai depășit gradul de alcoolemie permisa la volan.

Verifică și starea actelor mașinii. Ai grijă să ai valabilă asigurarea RCA pentru că în caz de accident poți beneficia de o mașină de schimb. Mai multe informații despre acest lucru găsești pe Masinainlocuiredauna.ro .

Bucură-te de o plimbare relaxantă și oprește mașina ori de câte ori simți.

Drumuri bune!

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ma-ina-automobil-vehicul-direc-ie-13861/